La cursa de les 'telecos' cap a la intel·ligència artificial
Pallete (Telefónica) advoca per la "col·laboració" entre els operadors al MWC
BarcelonaQue la implementació de la intel·ligència artificial (IA) domina el debat del sector tecnològic no és nou; és, de fet, el centre de discussió al Mobile World Congress (MWC), que ha obert les portes aquest dilluns amb la IA com un dels principals fils conductors. El gran debat és, sobretot, al voltant dels límits ètics i de la capacitat per implementar aquesta tecnologia al nostre dia a dia, començant per les empreses.
En aquest sentit, les grans companyies de telecomunicacions ja fa temps que participen en la cursa per incorporar la intel·ligència artificial al seu model de negoci. Durant la conferència Can telcos afford not to be part of the AI race? [poden les telecos no entrar a la cursa de la IA?], les grans operadores han posat sobre la taula que fins al 52% de directius del sector pensen que, si no integren la IA, els seus negocis no seran viables d'aquí a tan sols deu anys.
A la xerrada, en què han participat responsables de grans telecos com Vodafone, Deutsche Telekom o SK Telekom, els directius han coincidit en el fet que la IA augmentarà la productivitat dins les empreses "de manera substancial", tot i que es batalla també amb el debat de fins a quin punt afectarà les plantilles. Amb tot, entre els avantatges d'aquesta tecnologia, les telecos destaquen la seva capacitat per poder prendre grans volums de dades i interactuar-hi com si l'usuari estigués tenint una conversa, amb "termes simples i llenguatge natural". "El poder de la IA junt amb el poder dels humans és el que crearà el superheroi del futur", assegurava la responsable d'innovació de British Telecom Group, Harmeen Mehta.
"Amb la IA, desbloquejarem el potencial humà; passem molt temps fent feines evitables que es poden fer de manera més eficient", assegurava Mehta. Amb tot, els riscos són clars: "El biaix que ja es posa a l'hora de dissenyar la IA és un dels majors problemes. Sense anar més lluny, a Espanya mateix la gent no pensa igual que a Anglaterra, per exemple, i això acaba sent un problema de biaix", ha asseverat. "El potencial real és la IA de tots posada en comú", ha dit apel·lant a la col·laboració entre operadors.
Front comú de les grans
L'aposta d'unir forces ha estat també la motivació de la conferència inaugural. "És el moment de la col·laboració, no del posicionament abusiu. És hora de fer un ús responsable dels recursos compartits. És hora d'un nou panorama normatiu. Necessitem una regulació del segle XXI". Així obria José María Álvarez-Pallete, president de Telefónica i de la GSMA, la conferència inaugural del Mobile World Congress (MWC), que ha obert les portes aquest dilluns al recinte de Gran Via de la Fira de Barcelona.
Pallete ha apel·lat així a la reivindicació de les principals telecos europees al voltant del fair share (contribució justa), una mesura que sol·liciten davant les grans inversions en xarxes que caldran en els pròxims anys per fer front a l'auge de diferents tecnologies, com la intel·ligència artificial (IA), i que enfronta les grans companyies del sector amb les principals tecnològiques, com Amazon, Meta, Netflix, Google, Apple o Microsoft.
"Actualment, sis actors consumeixen més del 50% de la capacitat de la xarxa. És essencial que us animem a fer un ús responsable de la capacitat de la xarxa i del consum d'energia. Hem de motivar-los perquè facin un ús responsable de la xarxa", ha destacat Álvarez-Pallete en el discurs.
El directiu, que ha aprofitat l'obertura del congrés tecnològic més important del món per recordar que aquest any Telefónica compleix 100 anys, ha advocat així per la necessitat d'aconseguir una cadena de valor "sostenible i beneficiosa" per a tots els actors del sistema, i ha rebutjat els "posicionaments abusius", alhora que ha recalcat la seva aposta per un nou marc normatiu i "l'ús responsable dels recursos compartits".
Canvi d'era amb Open Gateway
Aquest model basat en una "gran aliança" entre les principals telecos és la gran aposta que ja va marcar el MWC de l'any passat i que aquest any es reafirma. Al Mobile del 2023 Pallete anunciava, just en aquesta mateixa conferència, l'aliança dels principals teleoperadors en un nou marc tecnològic, Open Gateway, que permetria als desenvolupadors obrir-se a un mercat més enllà d'Android i iOS.
Un any després, el president de la GSMA ha explicat que ja són 47 les empreses del sector de les telecomunicacions que participen a Open Gateway, i que compta amb un total de 239 xarxes que representen al voltant del 65% de les connexions mòbils globals.