Tecnologia

"Google és un monopoli": el cercador perd un cas històric als EUA

Un jutge considera que la tecnològica abusa de la seva posició de domini en una sentència crucial

ARA
2 min
Les oficines de Google

BarcelonaGoogle va actuar il·legalment per mantenir un monopoli en les cerques a internet. Així ho va sentenciar dilluns un jutge federal dels Estats Units, en una decisió històrica que pica el crostó als gegants tecnològics i que pot alterar la manera de fer negocis de la companyia. Segons explica el New York Times, el magistrat Amit P. Mehta, del districte de Columbia, ha considerat en una sentència de 277 pàgines que Google abusa del monopoli en el seu sector, després que el departament de Justícia dels EUA demandés la multinacional acusant-la de pagar milers de milions de dòlars cada any per gestionar automàticament els navegadors dels telèfons mòbils de marques com Apple o Samsung.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Google és un monopoli i ha actuat com a tal per mantenir-ho així", va dir Mehta en la seva sentència. La sentència és un veredicte contundent contra l'auge de les empreses tecnològiques que han utilitzat el seu control d'internet per influir en la manera com comprem, consumim informació i cerquem a les xarxes. El rotatiu assegura que aquesta decisió podria influir en altres demandes pendents del govern dels EUA contra Amazon, Apple o Meta. "Aquest és el cas antimonopoli més important del segle, i és el primer d'una gran llista de casos contra les grans tecnològiques", explica al NYT Rebecca Haw Allensworth, professora de la Facultat de Dret de la Universitat de Vanderbilt que estudia casos antimonopoli.

Aquesta sentència suposa un cop molt dur per a Google, que viu del seu motor de cerca fins al punt que el seu nom ja és un sinònim de buscar informació a internet. Precisament, la decisió arriba en un moment crucial per a la companyia, que està competint en la cursa per liderar la inversió i el desenvolupament de la intel·ligència artificial. Aquest cas ja s'ha resolt, però Google encara s'enfronta a una altra demanda federal antimonopoli sobre la seva tecnologia publicitària que està previst que passi a judici el mes vinent.

Un judici de deu setmanes

De totes maneres, la sentència de dilluns encara no ha indicat quines mesures haurà d'aplicar la companyia per revertir aquest monopoli, que el magistrat Mehta haurà de decidir en els pròxims mesos. El judici entre Google i el departament de Justícia dels EUA va tenir lloc l'any passat arran d'una denúncia interposada el 2020 i va durar 10 setmanes. L'administració estatunidenca denunciava que el motor de cerca de la corporació havia concentrat el 90% de les consultes web, una xifra que l'empresa va negar. "Aquesta decisió històrica fa que Google sigui responsable", va dir Jonathan Kanter, el màxim funcionari antimonopoli del departament de Justícia, en un comunicat. "Obre el camí a la innovació per a les generacions futures i protegeix l'accés a la informació per a tots els nord-americans". El president d'afers globals de Google, Kent Walker, ha assegurat que apel·laran la sentència.

stats