Immobiliari

El gegant del 'coworking' WeWork es declara en fallida

La multinacional nord-americana, que va arribar a valer 47.000 milions, deixa un deute de més de 17.300 M€

C.S.L
i C.S.L

Males notícies per al sector del coworking. El gegant del lloguer d'oficines i espais compartits WeWork s'ha declarat en suspensió de pagaments al sol·licitar la protecció del capítol 11 del Codi de Fallides dels Estats Units, segons ha anunciat a través d'un comunicat. La companyia, que havia arribat a estar valorada en 47.000 milions de dòlars, acumula ara un deute que ascendeix als 18.656 milions de dòlars (uns 17.377 milions d'euros al canvi), i un actiu de 15.063 milions de dòlars (14.030 milions d'euros).

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i que els indicis de la caiguda feia temps que eren latents, la notícia ha agafat per sorpresa. WeWork, fundada el 2010 per Adam Neumann i Miguel McKelvey, va suspendre dilluns la negociació de les accions de l'empresa i va anunciar la posada en marxa d'una "reorganització integral" per reforçar la seva estructura de capital i posicionar millor la companyia de cara al futur. Així doncs, la companyia ha aprovat un acord de suport a la reestructuració amb creditors que representen aproximadament el 92% dels bons garantits, amb l'objectiu de reduir dràsticament el deute finançat existent i accelerar el procés de reestructuració.

Cargando
No hay anuncios

Durant aquest període, WeWork ha indicat que racionalitzarà encara més la cartera d'arrendament d'oficines comercials, però ha assegurat que esperen que les operacions globals continuïn com de costum. De fet, l'empresa ha indicat que les ubicacions de WeWork fora dels Estats Units i el Canadà "no formen part d'aquest procés", ni tampoc els seus franquiciats arreu del món. Només a Barcelona hi té diversos espais i, de fet, el coworking més gran d'Espanya es troba a Madrid i també és de WeWork.

Cargando
No hay anuncios

"Ara és el moment d'impulsar el futur abordant agressivament els nostres arrendaments heretats i millorant dràsticament el nostre balanç", ha afirmat el conseller delegat de WeWork, David Tolley, que ha defensat que aquests passos permetran a l'empresa "continuar sent el líder mundial" en el seu sector.

Caiguda a la borsa

WeWork, que va arribar a una valoració de 47.000 milions de dòlars (43.778 milions d'euros), ha vist com les seves accions s'han depreciat gairebé un 99% des de principis d'any, i van tancar divendres passat en 0,84 dòlars. Aquest va ser l'últim dia de negociació abans de la seva declaració en fallida, molt per sota del preu rècord de 14,97 dòlars en què s'havien situat el 22 d'octubre del 2021, l'endemà del seu debut borsari.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que el model WeWork va revolucionar el món del coworking, l'entorn no ha ajudat. L'aturada per la pandèmia de coronavirus i l'auge del teletreball en un moment en què tota empresa buscava reduir despeses van fer replantejar a molts dels seus clients l'opció de tenir un espai llogat. Això, sumat a les grans empreses immobiliàries que van començar a oferir lloguers curts i flexibles també per a les oficines per fer front a la recessió, va derivar en una forta caiguda de negoci per a WeWork.

Els títols de la companyia van començar a cotitzar a Wall Street l'octubre del 2021 de la mà de BowX Acquisition, una empresa de compra de propòsit especial (SPAC). Amb tot, WeWork va informar l'agost passat que havia registrat pèrdues de 349 milions de dòlars (325 milions d'euros) durant el segon trimestre de l'any, cosa que representava una disminució del 39,5% respecte als números vermells comptabilitzats en el mateix període del 2022. Tot i aquesta reducció de les pèrdues, la companyia ja va advertir llavors que, com a resultat de les necessitats d'efectiu, hi havia "un dubte substancial sobre la capacitat per continuar" funcionant.