Tecnologia

Fuga d'executius a Open AI després que el conseller delegat vulgui donar-li ànim de lucre

La directora de tecnologia, Mira Murati, i dos directius més marxen de la companyia

ARA
2 min
L'empresa d'IA OpenAI ha desenvolupat el ChatGPT.

Una de les cares visibles de l'empresa d'intel·ligència artificial i creadora del ChatGPT, OpenAI, ha anunciat aquesta setmana que deixarà l'empresa després de treballar-hi durant sis anys. Es tracta de la directora de tecnologia de la companyia, Mira Murati, que va explicar a través de la xarxa social X que marxava per "crear el temps i l'espai" per fer la seva pròpia "exploració", tot i que no va explicar quins serien els següents passos. "De moment, el meu enfocament principal és fer tot el que estigui al meu abast per garantir una transició suau, mantenint l'impuls que hem creat", va dir.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Hores més tard, el director d'investigació d'OpenAI, Bob McGrew, i un vicepresident d'investigació, Barret Zoph, van anunciar també els seus plans de marxar. Zoph va dir en una publicació a X que estava "explorant noves oportunitats", mentre que McGrew va dir en una publicació a part que era "hora de prendre's un descans". Segons explica el The New York Times, els executius d'OpenAI surten de la start-up just quan el seu director executiu, Sam Altman, i altres directius treballen per transformar-la en una empresa tradicional amb ànim de lucre. OpenAI ara està controlada pel consell d'una organització sense ànim de lucre que Altman i els seus cofundadors van crear a finals del 2015.

Objectiu 2025

Tot i que no s'espera que esdevingui una empresa amb ànim de lucre fins l'any que ve, OpenAI està en converses per a una nova ronda d'inversió que podria augmentar la valoració de l'empresa fins als 150.000 milions de dòlars, un gran salt respecte a la seva valoració actual, d'uns 80.000 milions de dòlars. L'empresa d'inversió tecnològica dels Emirats Àrabs Units MGX es troba entre els inversors potencials, que també inclouen Microsoft, Nvidia, Apple i Tiger Global.

OpenAI busca diners en efectiu perquè els seus costos superen amb escreix els seus ingressos, assegura el NYT. Recapta anualment més de 3.000 milions de dòlars en vendes, però gasta uns 7.000 milions de dòlars. Després d'anys de conflicte públic entre la direcció i alguns dels seus principals investigadors, OpenAI intenta semblar ara més una empresa tecnològica tradicional en el camp de la intel·ligència artificial.

Però les dimissions d'aquesta setmana són la continuació de mesos de sortides similars d'altres directius d'OpenAI, i tanquen un any convuls per a l'empresa, que inclou la sortida sorpresa d'Altman com a conseller delegat i la seva reincorporació cinc dies després.

En els últims mesos, OpenAI ha afegit una sèrie d'executius experimentats, inclosos nous caps de producte, un nou director financer i un cap de política global per gestionar les relacions a Washington i arreu del món. Durant els últims nou mesos, OpenAI ha més que duplicat la seva plantilla, amb més de 1.700 empleats. Per contra, de les 13 persones que van ajudar a fundar OpenAI el 2015, avui només en queden tres.

stats