Les fallides de 'start-ups' es disparen un 60% després dels anys de boom
El tancament d'empreses tecnològiques s'accelera amb les dificultats per aconseguir més finançament
BarcelonaLes start-ups que es declaren en fallida als Estats Units han augmentat un 60% durant l'últim any, segons dades recopilades per la consultora Carta i publicades aquest dilluns pel Financial Times. Després del boom tecnològic postpandèmia, els fundadors de companyies digitals tenen cada vegada més problemes per aconseguir finançament i aquesta situació amenaça milers de llocs de treball.
Les xifres compartides pel rotatiu mostren com els tancaments d'empreses estan augmentant bruscament, encara que sectors com la intel·ligència artificial continuen despertant l'interès dels inversors. Carta va assegurar que 254 dels seus clients s'havien declarat en fallida durant el primer trimestre d'aquest any. La taxa de bancarrotes és avui set vegades més elevada respecte al nivell del 2019, quan van començar a fer el seguiment de l'estadística.
Una de les últimes companyies en abaixar la persiana ha sigut Tally, un proveïdor d'eines de gestió de crèdit que va arribar a estar valorat en 855 milions de dòlars en una roda de finançament el 2022 i ha recaptat més de 170 milions de dòlars de firmes de capital risc com Andreessen Horowitz i Kleiner Perkins. El seu fundador, Jason Brown, va lamentar en una publicació a LinkedIn que l'empresa amb seu a San Francisco "no va poder aconseguir el finançament necessari per continuar amb les operacions".
Promeses en la bancarrota
Tampoc han aconseguit sobreviure negocis tecnològics com la plataforma de transmissió en directe Caffeine, que havia captat 250 milions de dòlars dels inversors; la start-up de salut Olive, valorada en 4.000 milions el 2021, o l'empresa de camions Convoy, valorada en 3.800 milions el 2022. L'empresa de coworkings WeWork, que havia aconseguit uns 16.000 milions de dòlars en deute i capital del macroinversor Softbank, també va declarar-se en fallida al novembre després de sortir a borsa el 2021.
El Financial Times recorda que aquests tancaments són conseqüència dels problemes que arrosseguen les empreses emergents per l'augment dels tipus d'interès. La inversió del capital de risc en companyies en fase inicial ha caigut en picat, i el deute de risc ha disminuït després del col·lapse de Silicon Valley Bank l'any passat, que va deixar moltes start-ups encallades. Aquestes tecnològiques donen feina a 4 milions de persones als Estats Units, segons el banc d'inversió Morgan Stanley, i podrien crear "riscos de contagi a la resta de l'economia" si el ritme de fallides no s'alenteix.