Eulàlia Flo: "Esperem poder anunciar d'aquí a poc un altre centre de dades a Barcelona"
Consellera delegada d'Equinix Espanya
MadridEulàlia Flo (Badalona, 1967) va aterrar a Equinix Espanya com a consellera delegada fa poc més d'un any. La seva vida professional sempre ha estat vinculada al món digital i tecnològic, passant per empreses com Dell o Capgemini. Coneix de prop, doncs, la transformació d'un sector que en pocs anys ha passat de l'expansió dels ordinadors personals al desplegament de la intel·ligència artificial i la construcció dels centres de dades. De fet, és aquesta última indústria, la dels centres de dades, la que ara ocupa la seva feina a la multinacional nord-americana. La directiva rep l'ARA a Madrid poc després d'inaugurar el Data Center BA2, un nou centre de dades a l'Hospitalet de Llobregat.
Acaben d'inaugurar un nou centre de dades a Catalunya, el segon que té Equinix. Per què?
— Barcelona té un paper molt rellevant pel que fa a la interconnexió entre continents. El gran trànsit era fins fa poc entre Amèrica i Europa, però el sud global està prenent cada cop més importància i, per tant, la connexió amb països de l'Àfrica i l'Orient. Arribaran cada cop més cables [submarins] des d’Àfrica, que es podran connectar amb Amèrica a través de la península Ibèrica. Per tant, Barcelona tindrà un paper important en el Mediterrani i descongestionarà Marsella, que ara és el principal hub.
Per a qui no coneix un centre de dades, què és?
— És com un hotel. Oferim [a les empreses interessades] un espai, amb unes mesures de seguretat i una capacitat d'interconnexió. Al primer centre de Barcelona, per exemple, hi tenim més de 50 operadors de comunicacions i el que estem fent és que l'experiència digital pugui arribar a tota la població. El que al final interessa és que des de l’últim poble de Catalunya fins a la gran ciutat es pugui accedir a Netflix o WhatsApp.
A què vincula la seva expansió?
— En un món hiperconnectat hi ha d’haver un espai [físic] on els diferents operadors digitals conflueixen. Per tant, tots els ordinadors que proporcionen les experiències digitals han de tenir una ubicació física. Per exemple, si tu obres el WhatsApp, [el missatge] ha d’anar de la teleoperadora de telefonia fins a Meta [WhatsApp] i després al proveïdor de telefonia amb qui t'estàs comunicant. Això requereix capacitat d’emmagatzematge de dades, però també interconnexió.
Per què són estratègics els centres de dades?
— Les companyies catalanes que es volen expandir internacionalment també han d’expandir la seva presència digital. Equinix, per exemple, és en 70 regions metropolitanes i les companyies que s’expandeixen internacionalment ens hi poden trobar. Poden fer aquesta expansió en baixa latència i connectar amb tot l’ecosistema digital. Alhora, [els centres] atrauen companyies que necessiten tenir un espai físic a prop per donar el servei, que no només volen ser al núvol. I pels cables submarins. Els centres permeten atraure aquesta interconnexió entre els diferents continents.
És una indústria que està en el punt de mira pel seu consum energètic.
— No hi haurà un problema, ni a Catalunya ni a Espanya, d’energia fruit dels centres de dades. La digitalització requereix energia i l'elèctrica és la que té més sentit. De fet, la descarbonització ha d’anar lligada a l’electrificació. El consum [elèctric], però, està caient i les elèctriques veuen els centres de dades com una oportunitat. El problema no és que no hi hagi generació [elèctrica] a Espanya per respondre a un creixement fort [de la demanda] en poc temps, sinó la planificació que s'està fent de la xarxa elèctrica, que no s'està dissenyant per al que necessita aquesta indústria. L’hidrogen verd, l’electrificació dels cotxes... Tot requereix un canvi en la planificació de la xarxa elèctrica i treballem amb el govern per veure com es poden reflectir les nostres necessitats.
¿Es poden perdre inversions sense aquesta planificació?
— Sí, evidentment.
Aquesta transformació requereix moltes més renovables.
— Aquí hi ha un debat de si els nous jugadors, com els centres de dades, hem d’estar enganxats a les renovables. A Equinix pensem que hem d’estar a prop dels consumidors i les empreses, i això no vol dir estar lligat a la tecnologia [renovable]. Òbviament, és important que hi hagi renovables, però que siguin a prop o lluny dels centres de dades crec que no és tan important.
Quins plans de futur té Equinix a Catalunya?
— La nostra estratègia és ser en aquelles regions metropolitanes on hi ha molta demanda i a Barcelona n’hi ha molta. Ara una de les tendències és la intel·ligència artificial i és una oportunitat per atraure companyies, com poden ser les grans tecnològiques, que vulguin ser a prop del mercat català. Catalunya té un ecosistema emprenedor molt important, també vinculat a les ciències de la salut i la vida, i esperem que això pugui atraure companyies que decideixin localitzar els seus hubs d’investigació aquí i que ens necessitin.
¿Equinix seguirà invertint a Barcelona?
— Ara hem construït el BA2. Tenim capacitat per duplicar l’espai i confio en fer un BA3 o un BA4. Serà important tenir el suport adequat, sobretot de les administracions, per a quan prenguem la decisió de desenvolupar el següent centre de dades poder-ho fer ràpidament. Esperem poder anunciar d'aquí a poc la construcció d’un altre centre de dades a Barcelona.
¿Barcelona també ha propiciat capital humà qualificat?
— Sí, això sempre ajuda. Es requereixen molts enginyers i enginyeres perquè tot funcioni. No només tenim perfils d’universitaris, però, també hi ha molts perfils d’estudiants de Formació Professional, que és una aposta molt important.
¿El canvi de Govern a Catalunya ha accelerat els plans?
— A mi m'agradaria veure el govern de Catalunya més preocupat pel sector. Nosaltres hem vist altres governs que tenen més clar que la infraestructura digital és crítica per al país i ens agradaria trobar aquest interès, que potser els últims anys no l’hem viscut tan directament.
¿Sent que cada cop hi ha més rivals?
— Crec que hi ha lloc per a diferents jugadors, tot i que alguns potser no han copsat bé la complexitat de gestionar un servei com el del centre de dades. És més complex que aixecar un edifici, pensa que hi ha empreses que han de funcionar 24 hores els 7 dies a la setmana i necessiten aquesta connexió tota l'estona. A més, cal invertir molt per millorar en eficiència energètica.