Jornades del Cercle d'Economia 2024
Tecnologia30/05/2023

Tot esperant la superintel·ligència de les màquines

Els experts en intel·ligència artificial debaten al Cercle d'Economia les oportunitats i les amenaces d'aquesta tecnologia

Barcelona"Ens pensàvem que la IA generativa començaria per fer vehicles autònoms o processar grans excels, etcètera, i això ens preocupava poc; el que ha passat és que ha començat per coses que enteníem que eren pròpiament nostres, com la creativitat". La reflexió la feia aquest matí Aleix Valls, conseller delegat de LiquiD. Una de les evidències que la intel·ligència artificial (IA) és un gran tema per a l'empresariat és la seva presència a la Reunió del Cercle d'Economia d'enguany, que va arrencar dilluns. L'aparició d'IA generativa, com el ChatGPT, ha revolucionat el mercat. El debat es divideix entre els qui ho veuen com una oportunitat i els qui ho consideren una amenaça. Aquest ha estat el tema central d'una taula rodona en què també han participat el directiu d'Amazon Web Services, Carlos Escapa, i la directora de la Fundación ELLIS, Nuria Oliver.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La conclusió entre els ponents és clara: "Encara estem a les beceroles de les possibilitats de la IA, tot i que ja forma part del nostre dia a dia. D'aquí fins que arribi la superintel·ligència, encara passaran molts i molts anys". Tot i així, "la intel·ligència artificial (IA) fa molt de temps que conviu amb nosaltres, perquè sense no podríem fer cerques a internet o escoltar música, tot això ja són algoritmes d'IA –ha recordat Nuria Oliver–, però en l’últim any el seu nivell de competència ha superat les nostres expectatives".

Cargando
No hay anuncios

"És ara que ens hem adonat que cal començar a regular. Ara bé, regular la tecnologia és relativament fàcil, però regular-ne l'ús ja és més difícil", ha apuntat Valls, parlant de les amenaces d'aquesta revolució tecnològica.

Un llarg camí al davant

La disciplina de la intel·ligència artificial divideix els sistemes segons el seu nivell de competència en tres tipus. La que anomenem "específica" és la que tenim ara, aquelles intel·ligències que són molt bones fent una feina concreta, però només aquella. La IA general, que seria el següent pas, "encara la tenim molt lluny, però quan arribi és quan ens hem de preocupar com a societat", ha assegurat Oliver.

Cargando
No hay anuncios

I, a més, ha explicat que "també alguns experts consideren que es pot arribar a tenir la superintel·ligència, que pretén superar la intel·ligència humana, i és un tipus d'intel·lecte que nosaltres no podem entendre", diu Oliver. "Però encara queda un camí molt i molt llarg fins a aquest moment", assegura.

En aquest llarg camí també hi ha, a més de l'evolució, la millora. El directiu d'Amazon Web Services, Carlos Escapa, ha apuntat als errors que encara comet la IA que tenim: "La IA generativa és un pas endavant importantíssim, però encara incorre en molts errors. Aquestes tecnologies avui dia poden ser molt útils perquè fan accessible el patrimoni digital, però també s'ha d'anar alerta, perquè aquestes màquines no són capaces de dir que no saben una resposta, i per evitar-ho s'equivoquen", ha assegurat.

Cargando
No hay anuncios

La Xina, un model a seguir?

La moderadora de la taula, la consellera delegada de Red Points, Laura Urquizu, ha recordat que sempre acostumem a parlar d'IA en termes d'Occident, principalment els Estats Units, "però què estan fent a la Xina?" Escapa ha explicat que "a la Xina van molt de pressa, la llei de ciberseguretat la van tenir aprovada el 2017, i el mes passat ja es va fer un projecte de llei per regular serveis de IA", i ha convidat a aprendre d'unes lleis que, segons ell, "estan molt ben escrites".

Cargando
No hay anuncios

A més, "el que inverteixen els ciutadans a la Xina per estar al dia en intel·ligència artificial i tecnologia és moltíssim, van molt per davant", afirma Escapa. Per la seva banda, Valls ha recordat que a Europa s'ha decidit començar per regular la propietat intel·lectual: "En aquest punt és on jo crec que començarà una batalla interessant".

Alhora, els experts consideren que "mentre la IA estigui en fase copilot, com ara, la regulació és secundària, però en el moment en què estigui en pilot automàtic, serà necessària". I Valls és pessimista: "Tinc dubtes que ens en sortim de regular-la bé, i més veient com Europa encara està intentant regular plataformes com Facebook. S'ha posat una multa de 1.200 milions a Meta, això són 11 dies d'ingressos per a ells".

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, els experts són més aviat optimistes pel que fa al futur de la intel·ligència artificial, que portarà "més oportunitats que no pas amenaces". Sigui com sigui, la societat haurà d'adaptar-s'hi. "No podem dir no a la IA com no podem dir no a la telefonia", ha conclòs Aleix Valls.