BarcelonaQuantes polèmiques pot acumular una sola persona? En el cas del fundador de Tesla, Elon Musk, és possible que qualsevol predicció es quedi curta. Després de mesos de negociacions i estira-i-arronses, divendres el magnat sud-africà va deixar en paper mullat l'acord que havia segellat per comprar Twitter per 44.000 milions d'euros. Així ho va comunicar al regulador borsari dels Estats Units (SEC, en anglès), a través d'una carta que obre la porta a un nou episodi de batalla legal per la que havia de ser una de les grans operacions tecnològiques de l'any. La xarxa social ja hi ha respost amb l'amenaça de portar aquesta ruptura als tribunals per obligar-lo a tirar endavant l'adquisició.
Inscriu-te a la newsletter Economia
Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi
L'argument del multimilionari és que la companyia ha incomplert les condicions de l'acord. El magnat al·lega que la tecnològica va fer declaracions "falses i enganyoses" durant les negociacions i que no li ha facilitat una informació que considera necessària per tancar la transacció i que reclama des de fa dos mesos: la quantitat de comptes falsos i de correus brossa que hi ha a la xarxa social. Twitter assegura que menys del 5% dels seus usuaris són comptes falsos i de correu brossa, cosa que el magnat sud-africà considera una "subestimació dramàtica".
No obstant això, hi ha un altre punt clau en aquesta retirada de Musk. Justament aquesta setmana la xarxa social ha confirmat que ha acomiadat una tercera part del seu equip de captació de talent i ha congelat les noves contractacions. D'altra banda, l'empresa ha prescindit de dos dels seus alts executius, i tres directius més de la cúpula han anunciat la seva marxa. El fundador de Tesla considera que no ha donat el seu "consentiment" per a aquestes decisions, que surten del que es va pactar al document per acordar la compra.
De moment, la decisió de Musk va aconseguir que les accions de Twitter s'enfonsessin un 6% a la borsa, quan ja han perdut més de la meitat del seu valor en l'últim any. És només l'enèsima vegada en què l'home més ric del món altera els mercats en qüestió d'hores. Una de les més sonades li va costar una sanció de la SEC el 2018 després de dir –precisament, a Twitter– que estava pensant llançar a borsa Tesla amb les accions de 420 dòlars (un número que es fa servir per referir-se a la marihuana), cosa que va fer que el valor de la marca de cotxes elèctrics es disparés.
Discriminació racial a Tesla
El vaixell insígnia automobilístic de Musk també s'enfronta a la denúncia d'un grup de treballadors de la seva fàbrica de Freemont (Califòrnia) que acusen l'empresa de discriminació racial. Un d'aquests empleats, Owen Diaz, va testificar al judici que altres companys i supervisors es referien a ells amb insults constants per ser negres. El text de la demanda també descriu com se'ls havia segregat en àrees determinades batejades com "la plantació" o "la nau dels esclaus". Un dels inversors de la companyia, Solomon Chau, ha presentat una altra denúncia contra el seu fundador i la cúpula directiva per esquivar les queixes de la plantilla i permetre que s'instal·lés una cultura laboral tòxica. "Tesla ha creat una cultura de treball basada en l'abús racista i sexista i la discriminació contra els seus propis treballadors. Aquest ambient s'ha gestat internament durant anys i només recentment ha emergit la veritat", va criticar aquest accionista.
Una altra de les seves empreses, Neuralink, va rebre al febrer una queixa registrada al departament d'Agricultura dels EUA de l'ONG Comitè de Físics per la Medicina Responsable (PCRM, en les sigles en anglès) pel suposat "patiment extrem" al qual s'havien sotmès els micos utilitzats per als experiments amb xips cerebrals. L'entitat sense ànim de lucre acusava el grup de maltractar els animals, "als quals mutilaven els cervells i eren abandonats fins que morien", unes crítiques que van ser refutades per l'empresa.
En els últims mesos, l'empresari també ha acaparat titulars per les acusacions en un reportatge al digital Business Insider d'una hostessa de vol de la seva companyia SpaceX. La treballadora va assegurar que ell li va ensenyar el penis i es va oferir a comprar-li un cavall a canvi de satisfer els seus desitjos durant un vol en jet privat el 2016, mentre ella li feia un massatge (tot i que no havia estat contractada com a massatgista). La denúncia no va prosperar perquè les dues parts van arribar a un acord pel qual l'hostessa va cobrar 250.000 dòlars per no portar-lo als tribunals. Musk va assegurar que els fets eren "totalment falsos" i que l'article s'havia publicat amb "motivacions polítiques".
Twitter prepara la batalla legal
A Twitter no li va faltar temps per contraatacar i minuts després que es fes pública la notícia el seu president, Bret Taylor, va anunciar que el consell directiu estudia "emprendre accions legals per dur a terme l'acord de compra" en el preu i els termes pactats amb Musk, que milloraven amb escreix el valor actual de les seves accions. El directiu confia que l'empresa guanyarà el cas als tribunals de Delaware i que aconseguirà forçar l'aplicació de l'acord. La xarxa social també podria buscar una compensació econòmica per danys.
Davant les al·legacions de l'empresari, Twitter assegura que les seves dades sobre els comptes falsos són correctes i que ha fet concessions durant els últims mesos per donar a Musk accés al sistema que permet analitzar els tuits. Segons l'acord, si no es consolida la compra hi ha una "comissió de ruptura" de 1.000 milions de dòlars per a la part implicada, que Musk es va comprometre a pagar. Tot i això, al document preveu una excepció per "efecte material advers", un concepte que fa referència al descobriment, després del pacte de compra, d'una situació que no estava prevista en l'acord inicial i que el magnat ha fet servir en la seva carta de ruptura.