Diari del Mobile: l'allargada ombra d'Apple
Cotxes que volen i cotxes que no
L’organització ens havia venut que en aquesta edició del MWC veuríem per fi el cotxe volador que alguns fa dècades que esperen. En realitat, a l’estand de l’empresa ianqui Alef Aeronautics només hi ha una maqueta a escala reduïda d’un vehicle biplaça amb aspecte de cotxe, que té rodes i pot desplegar ales que li hauran de permetre el desplaçament aeri. Tot i això, l’empresa –que té entre els inversors la filial valenciana d’un fons internacional– promet posar-lo a la venda a finals de 2025 per uns 275.000 euros, i assegura tenir més de 2.500 compradors en llista d’espera. Mentrestant, a l’estand de la coreana SK Telecom es pot veure a mida real el quadricòpter de la firma Joby Aviation, pensat com a taxi aeri per a quatre passatgers. Baixant al món real i arran de terra, al MWC hi ha altres vehicles de quatre rodes: Oracle exposa el monoplaça d'F1 que patrocina i Xiaomi la berlina elèctrica SU7 Max, equipada amb el mateix sistema operatiu HyperOS dels seus nous smartphones i que aspira a competir –de moment, al mercat xinès– amb el Tesla Model S i el Porsche Taycan.
Congressistes visionaris
Era d’esperar: Apple no exposa al MWC, però fins i tot pels passadissos de la Fira ensopegues amb gent provant el Vision Pro, el visor de realitat mixta –computació espacial, en diuen– que la marca encara ven només als EUA. Pel que he pogut veure, ajustar-lo i fer-lo servir amb desimboltura, sembla tan difícil que s’entén que Apple hagi reservat a les seves botigues un espai per a la formació inicial dels compradors. Continuo dubtant que el Vision Pro assoleixi una adopció generalitzada en el seu format actual. Fins i tot veig més viable comercialment el prototipus d’ulleres de realitat augmentada que Vodafone exposa al MWC, més semblants a unes ulleres de sol hipermusculades, però molt menys voluminoses i pesades que els visors de l’estil ulleres de busseig perquè confien el processament de dades i la comunicació amb el núvol a un aparell extern, l’HyperReality Hub+, amb xips de Qualcomm.
Qualcomm fa un Apple
El fabricant nord-americà de processadors no es conforma amb el lideratge en els mòbils Android de gamma alta i vol ampliar-lo als ordinadors. Al MWC exposa per primera vegada el processador X Elite, que gràcies a l’ús de l’arquitectura ARM promet molt més rendiment i molt menys consum d’energia que els seus equivalents –actuals– d’Intel. Marques com Honor i Acer ja han anunciat per aquest estiu portàtils equipats amb l’X Elite. És el mateix moviment que va fer Apple quan va substituir als seus Mac els xips d’Intel pels Apple Silicon propis, derivats dels quals ja posava als iPhones.
El malson dels creadors d’aplicacions
L’AI Phone és un smartphone genèric d’aspecte inofensiu, però representa la pitjor amenaça per a l’ecosistema actual de contingut digital, basat a instal·lar al telèfon una o més aplicacions per a cadascuna de les nostres activitats. L’aparell és només un prototipus que es pot veure a l’estand de l’operadora Deutsche Telekom i substitueix l’habitual graella d’icones per la majordoma digital de l’empresa Brain.ai, a qui l’usuari fa consultes i dona ordres en llenguatge natural –la setmana que ve aniré a Múnic, reserva’m avió i hotel– i les executa directament sense haver de passar per cadascuna de les aplicacions. Ve a ser com el costum cada vegada més freqüent de cercar a la web interrogant un xatbot i no el cercador. No tothom confiarà en la tria que una teleco faci en nom seu, però si l’AI Phone arriba a sortir al mercat, pot ser d’interès per als usuaris que no vulguin complicar-se la vida, sobretot si no volen gastar gaire en un telèfon.