La IA de baix cost xinesa posa en dubte les inversions de les grans tecnològiques

Gegants de Wall Street que utilitzen la IA de tercers hi veuen una oportunitat i guanyen cotització a la borsa

Logotip de la IA xinesa Deepseek
The Economist
28/01/2025
3 min
Regala aquest article

En un tancar i obrir d'ulls, l'eufòria per la intel·ligència artificial (IA) s'ha convertit en pànic. Des que va obrir la borsa el 27 de gener, el valor de mercat de Nvidia, un campió de la fabricació de xips d'IA, s'ha reduït un 17% en el moment d'escriure aquest article. Els preus de les accions d'Alphabet, Amazon i Microsoft, el triumvirat nord-americà de la informàtica al núvol, han caigut un 3%, un 1% i un 3%, respectivament. En total, les empreses tecnològiques nord-americanes han perdut al voltant d'un bilió de dòlars en valor.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La causa immediata del pànic dels inversors és DeepSeek, un obscur fons de cobertura xinès convertit en start-up d'IA que la setmana passada va sorprendre els analistes amb el seu últim model de llenguatge, R1. Els consumidors estan acudint en massa al chatbot de DeepSeek, que va ser l'aplicació més baixada als iPhones durant el cap de setmana. Les tècniques innovadores han permès a l'empresa entrenar models d'IA que funcionen tan bé com els models occidentals més sofisticats amb només una fracció de potència d'ordinador i, per tant, una fracció del cost.

L'entrada de DeepSeek a l'escena de la IA arriba en un moment en què els gegants tecnològics nord-americans malgasten cada cop més en infraestructura d'IA. L'any passat, la despesa combinada en centres de dades dels tres gegants de la informàtica al núvol i de Meta (que també ha estat desenvolupant models d'IA) va assolir uns 180.000 milions de dòlars, un 57% més que l'any anterior. A principis d'aquest mes, Microsoft va dir que gastaria 80.000 milions de dòlars més el 2025 en infraestructura d'IA. La setmana passada, Meta va dir que tenia previst invertir 65.000 milions de dòlars en IA aquest any.

Tanmateix, si es poden entrenar models d'alt rendiment amb menys potència de càlcul, tota aquesta inversió pot resultar excessiva. Tot i que els accionistes dels gegants de la informàtica en el núvol podrien veure amb bons ulls a una suspensió de noves despeses de capital, ara potser es pregunten què serà de les inversions fetes fins ara. Encara més preocupant és el que pot significar tot això per a Nvidia i altres empreses que subministren equips de centres de dades, així com per a aquelles implicades en el subministrament de l'energia que els alimenta. Les accions de Siemens Energy, fabricant d'equips elèctrics, i Cameco, productor d'urani utilitzat per a l'energia nuclear, han caigut un 20% i un 13%, respectivament.

Una derrota als mercats públics també afectarà les empreses privades. El 2024, els capitalistes de risc van invertir 132.000 milions de dòlars en start-ups d'IA, un augment de més de la meitat respecte a l'any anterior, segons PitchBook, una empresa de recerca. Els fabricants de models que han gastat diners en efectiu, inclosos OpenAI i Anthropic, poden tenir més dificultats per captar capital ara que DeepSeek ha demostrat que és possible fer més amb menys. Altres empreses recolzades per empreses com Groq i Cerebras, dos fabricants de xips d'IA, i CoreWeave, una empresa d'informàtica en núvol d'IA, també podrien tenir problemes.

Com serà de dolenta la derrota? Tres incerteses planen sobre el mercat. La primera es refereix a l'economia de la IA. Les innovacions de DeepSeek suggereixen que el cost inicial per formar un model pot reduir-se. Tanmateix, això està passant just quan una onada dels anomenats models de raonament, inclòs l'o3 d'OpenAI i l'R1 de DeepSeek, està desplegant molta més potència de càlcul en l'etapa d'inferència, en la qual el model respon les preguntes. Aquests models són capaços, en efecte, de pensar més en les consultes per generar millors respostes. Pot ser que durant un temps no quedi clar què representen exactament les forces oposades d'una formació més barata i una inferència més cara pel que fa a la despesa en potència de càlcul.

Una segona font d'incertesa és la geopolítica. Els Estats Units estan intentant obstaculitzar els esforços de la Xina en el camp de la IA restringint l'exportació de xips d'avantguarda i dels equips per fer-los. L'èxit de DeepSeek demostra que aquesta estratègia està fracassant. El president Donald Trump pot concloure que la resposta és endurir encara més les restriccions a l'exportació, cosa que empitjoraria el cop per a les empreses de la cadena de subministrament d'IA.

L'últim àmbit d'incertesa és la demanda. Alguns gegants de Wall Street ja veuen un costat positiu als avenços de DeepSeek. Si els models d'IA es fan més barats d'entrenar, les empreses podrien utilitzar més la tecnologia. Les accions d'empreses que creen serveis basats en els models d'IA d'altres, com Salesforce, una empresa de programari empresarial, i Apple, fabricant de l'iPhone, s'han revaloritzat a mesura que els inversors aposten per la caiguda dels costos.

No obstant això, també hi ha un escenari pitjor. Per a moltes empreses, el cost de la IA és menys un problema que les dificultats per implementar-la a gran escala. Si això persisteix, la demanda subjacent de la tecnologia podria començar a disminuir. I amb això n'hi hauria prou per convertir l'actual caiguda del mercat en un col·lapse.

stats