Tecnologia

El 'deep tech' català ja factura 160 milions d'euros a l'any

El Deep Tech Summit serà el punt de trobada de l'ecosistema avui i demà a Barcelona

BarcelonaCatalunya es posiciona cada vegada més com la meca europea del deep tech, concepte que engloba tota la innovació que sorgeix d'una tecnologia puntera juntament amb els descobriments científics més pioners. A Catalunya mateix ja hi ha 320 empreses emergents que treballen en tecnologies deep tech –el 90% de les quals són a l'àrea metropolitana de Barcelona–. Aquestes tenen uns 2.340 treballadors altament qualificats i ja facturen 160 milions d’euros a l’any.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Amb l'objectiu de donar-se a conèixer i atraure més inversors –aquests tipus de projectes requereixen una inversió molt important per poder arribar al mercat, a causa de l'esforç en recerca i innovació que comporten–, aquest dimarts ha obert les portes la segona edició del Deep Tech Summit al Palau de Congressos de Barcelona. El congrés durarà fins demà, dimecres 29 de novembre, i comptarà amb més de 50 ponents, una cinquantena de start-ups del sector i la participació de 40 institucions i empreses inversores.

Cargando
No hay anuncios

El deep tech està suscitant cada vegada més interès perquè es considera un sector estratègic, ja que aborda solucions disruptives en camps com el repte mediambiental, de transició energètica, de les smart cities o el health tech o tecnologia de la salut, que té un paper molt rellevant. Entre les tecnologies a què recorre hi ha la intel·ligència artificial (IA), l'internet de les coses (IoT), el blockchain o la tecnologia quàntica.

Pel fet que és un sector que aborda problemàtiques globals i urgents, es considera que té un alt valor geopolític, i un exemple d'això és que la Unió Europea es planteja com a objectiu formar un milió de persones en deep tech de cara al 2025. 

Cargando
No hay anuncios

El 'deep tech' català, en xifres

Barcelona té com a objectiu posicionar-se com la capital del deep tech del sud d'Europa. De fet, és la ciutat europea amb més start-ups d’innovació tecnològica, per davant de París i Londres. Fins ara, segons les xifres de l'estudi de la situació del deep tech a Catalunya elaborat per ACCIÓ, el 2022 va ser l’any amb més volum d’inversió captat per les start-ups catalanes deep tech,amb un valor de 183 milions d’euros, i fins a l’octubre del 2023 s’han captat 106 milions d'euros. Una de les principals conclusions de l'informe és que Barcelona és el primer hub europeu en volum de finançament captat per start-upsdeep tech, amb un total de 480 milions els últims 5 anys. En el conjunt d’Europa, la capital catalana se situa per davant de Copenhaguen, Madrid o Milà, entre d’altres. 

Cargando
No hay anuncios

Empreses conegudes com Submer, Peptomyc, Heura o Inbrain són alguns dels exemples de casa nostra. Si tenim en compte les tecnologies, les start-ups deep tech a Catalunya es dediquen, sobretot, a la biotecnologia (40%), a la intel·ligència artificial (25%), als materials de frontera (11%), a la robòtica (8%) i a la fotònica (5%). En menys percentatge hi trobem les bateries i l’energia neta, la supercomputació, el blockchain, els semiconductors o la quàntica.