Tecnologia

Crit d'auxili del sector TIC: les vacants creixen un 23% el 2023

La manca de talent disponible deixa més de 9.000 llocs de treball sense cobrir, que haurien suposat uns 1.800 milions d'euros al PIB

BarcelonaCrit d'auxili del sector TIC català per trobar talent. El sector tecnològic català ha tancat el 2023 amb una aportació al PIB del 9%, una dada que hauria pogut ser del 9,56% si s’haguessin cobert tots els llocs de feina creats per l’ecosistema, segons el Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya 2024 elaborat pel Cercle Tecnològic amb el suport de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De fet, la indústria ha tingut més de 9.000 vacants, que haurien sumat 1.805 milions d’euros més als 26.446 milions d’euros de facturació generats. Davant d'aquestes dades, el Cercle Tecnològic reitera que la manca de talent és el factor que més limita el creixement del sector, que enguany ha registrat l’increment de facturació més elevat dels últims cinc anys.

Cargando
No hay anuncios

"Tenim un sector que va excessivament bé, el principal fre al creixement és el talent", ha dit aquest dilluns el president del Cercle Tecnològic, Joan Ramon Barrera, que assegura que el "repte" dels anys vinents és "obrir el coll d'ampolla" a la formació superior. Amb tot, comparat amb el context europeu, Catalunya treu bona nota. Les dades més recents de la Unió Europea disponibles, que corresponen al 2021, situen el Principat en quarta posició pel que fa a contribució al PIB amb un 9,9%, només per darrere d’Alemanya (16,1%), França (14,3%) i Espanya (10,5%), i per davant d’Itàlia (9%).

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa al nombre d’empreses TIC respecte del total de companyies de la Unió Europea, Catalunya se situa en el sisè lloc, amb un 2,7% i per sota del 3,7% de mitjana europea. Alhora, el Baròmetre destaca que el 20% de les empreses TIC d'Espanya se situen a Catalunya. La directora executiva de sectors estratègics i talent de Barcelona Activa, Sara Díaz, ha assegurat que "el sector representa el 9,1% del PIB de la ciutat, i Barcelona aporta el 57% dels treballadors TIC de tot Catalunya, però malgrat ser aquest motor de creació d'ocupació no s'estan cobrint les necessitats del sector, tot i ser un referent a escala europea", ha afegit Díaz.

Oferta estancada a la universitat

El president del Cercle Tecnològic, Joan Ramon Barrera, ha posat èmfasi en una dada "preocupant": l'estancament de l'oferta de places per estudiar carreres relacionades amb el sector digital a les universitats catalanes. De fet, el 2022 hi havia lloc per a 2.900 estudiants, tres vegades menys que el nombre d’ofertes laborals sense cobrir. "Estem fent un gran esforç amb els perfils STEM des de l'escola, però després passa alguna cosa que fa que no hi hagi una cadena de transmissió, perquè fa cinc anys que hi ha una oferta plana de places per a carreres TIC, però, en canvi, la demanda per part dels estudiants s'ha incrementat un 75% –ha explicat Barrera–. Però no entenem per què és així", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

Un altre factor que afecta la manca de talent és l'ocupació femenina, que se situa en el 32% del total del sector, incloent-hi feines no purament tecnològiques. En canvi, el percentatge baixa fins al 20% si es tracta de les dones amb ocupacions TIC. La directora de Societat Digital de la Generalitat, Liliana Arroyo, ha dit que la poca presència femenina és "una mala notícia" per al sector, però alhora és una "oportunitat" perquè representa "una font de talent no explotada".