La Copa Amèrica accelera l'alta tecnologia al port de Barcelona

La infraestructura destina quasi 5 M€ a 5G, fibra òptica, càmeres i centre de control

2 min
El president del Port, Lluís Salvadó  (al centre), el director de Seguretat Corporativa, Bernat Baró (esquerra), i el responsable de Projectes i Serveis TIC, Dídac Hoflich (dreta), al CECOR.

Barcelona"Hem accelerat els projectes del Port", explica el president de l'Autoritat Portuària de Barcelona (APB), Lluís Salvadó. La 37a edició de la Copa Amèrica de vela ha permès la millora urbanística del Port Vell, però també deixarà un llegat tecnològic a la infraestructura portuària. Una tecnologia que igualment s'hauria implantat, en un període més llarg de temps, però que l'organització de la competició ha accelerat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El mateix Lluís Salvadó ha reconegut que és difícil quantificar les inversions fetes en tecnologia impulsades per la Copa Amèrica, però, com a mínim, voregen els 5 milions d'euros. La més important és la xarxa privada de 5G que dona cobertura no només a l'espai terrestre del port, sinó també al marítim, i que suposen una inversió de 4 milions d'euros en cinc anys.

Aquesta no és l'única inversió. Per exemple, el Port de Barcelona ha destinat un milió d'euros a la fibra òptica, dels quals uns 100.000 corresponen específicament a les necessitats de la competició. Per exemple, s'ha unit amb fibra òptica l'Hotel W (el Vela) amb el centre de premsa, ubicat al World Trade Center. Així, els vaixells poden transmetre per ràdio fins a l'hotel.

Una altra inversió important ha estat en càmeres de videovigilància. N'hi ha 500, que donen informació al moment al centre de coordinació de seguretat i gestió d'emergències (CECOR). D'aquestes càmeres, n'hi ha unes 80 específiques per a la Copa Amèrica, en les quals s'ha invertit uns 300.000 euros. Unes càmeres, però, autoritzades per la comissió de videovigilància i que en cap moment s'utilitzaran per identificar persones, sinó per rebre alertes de qualsevol incident i controlar aforaments i trànsit de persones i vehicles.

Vigilància i seguretat

El mateix CECOR és una de les grans inversions, uns 250.000 euros. Un CECOR configurat amb una sala de seguretat, on treballen de costat membres dels diferents cossos policials. "El millor CECOR que he vist mai", ha assegurat aquest dijous Carles Anfruns, comissari dels Mossos d'Esquadra. A més de la sala de seguretat, el CECOR també té una sala d'emergències, i una sala de crisi.

Dins del CECOR, i en col·laboració amb l'organització de la Copa Amèrica, la Capitania Marítima, Protecció Civil i la policia marítima dels Mossos s'ha establert la torre de control de trànsit marítim, des d'on es gestionarà el trànsit marítim de la zona nord, des del pont Porta d'Europa fins a la bocana nord, al Port Vell. S'ha de tenir en compte que al port s'espera l'arribada de més d'una vintena de superiots i moltes més embarcacions recreatives. La previsió és que estigui ple a mitjans de setembre.

stats