Telecomunicacions

La compra "amistosa" de Telefónica deixa fora de joc l'empresa i el govern espanyol

L'executiu i la direcció de la teleoperadora van assabentar-se a última hora d'una operació que dribla l'escut antiopes

BarcelonaLa notícia que el principal operador de telecomunicacions de l'Aràbia Saudita, Saudi Telecom (STC Group), es convertia en el primer accionista de Telefónica amb la compra del 9,9% de les accions, va esclatar dimarts a la nit mentre el seu president, José María Álvarez-Pallete, estava de viatge a Califòrnia. La sorpresa era per a tots: per al primer dirigent del gegant de telecomunicacions espanyol i també per al govern de l'Estat, que es van assabentar de l'operació poques hores abans que es produís.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Amb tot, STC Group ha assegurat que es tracta d'una "compra amistosa" i que no té previst assumir el control o una participació majoritària a Telefónica: "Es tracta d'una gran oportunitat d'inversió que ens permet utilitzar el nostre sòlid balanç i mantenir la nostra política de dividends atractiva", ha manifestat el grup saudita. De fet, STC ha assegurat que, de moment, "seria prematur sol·licitar una cadira al consell d'administració". Sigui com sigui, Pallete i el conseller delegat de Telefónica, Ángel Vilá, han modificat a última hora les seves agendes i viatgen cap a l'Aràbia Saudita per discutir els detalls de l'operació, entre els quals hi ha l'entrada al consell, el dret de vot i altres qüestions. Amb aquesta operació, d'uns 2.100 milions d'euros, el grup saudita es converteix en el principal accionista de l'operadora espanyola, superant el BBVA (4,87%), BlackRock (4,48%) i CaixaBank (3,5%).

Cargando
No hay anuncios

Preservar "l'autonomia estratègica"

El govern espanyol, per la seva banda, ha assenyalat que l'executiu vetllarà per preservar l'"autonomia estratègica" a Telefónica. "El govern té la capacitat de valorar aquesta mena d'inversions que no afecten el control de la companyia. Hi ha canals per preservar la nostra autonomia estratègica que el govern pot posar en marxa, i vull subratllar que Telefónica no només és una empresa emblemàtica al nostre país, sinó que és una companyia estratègica, un operador estratègic, i que el govern vetllarà, per descomptat, per l'autonomia estratègica d'Espanya amb absoluta normalitat i tranquil·litat", ha afirmat la ministra portaveu, Isabel Rodríguez.

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, els socis del govern en funcions són més crítics. La líder de Podem, Ione Belarra, ha assegurat que aquesta operació "no augura res de bo" i ha urgit a elevar el control públic en empreses estratègiques de manera que la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) adquireixi una participació del 10% de la companyia en els pròxims anys. Per la seva banda, Sumar, el partit de la ministra de Treball en funcions, Yolanda Díaz, ha suggerit limitar a un topall del 5% les inversions estrangeres en empreses estratègiques del país.

Aquesta operació, de fet, ha esquivat per poc la llei antiopa del govern espanyol: si el grup saudita hagués adquirit el 10% de l'espanyola, s'hauria activat el mecanisme del govern de l'Estat, aprovat en plena pandèmia arran de l'enfonsament borsari per protegir les companyies estratègiques espanyoles del possible interès de grups estrangers, al principi extracomunitaris i posteriorment també europeus.

Cargando
No hay anuncios

La resposta dels mercats

Les accions de Telefónica han pujat lleument en resposta a l'operació, situant-se en els 3,75 euros per títol al final de la sessió de dimecres, un 0,2% més. Per contra, com és habitual en aquest tipus d'adquisicions, el comprador ha caigut a borsa. STC Group ho feia un 2% al migdia a la borsa de Riad, fins a situar-se en els 38,7 rials saudites per títol, l'equivalent a uns 9,63 euros l'acció.