Tecnologia

Catalunya lidera el sector 'deep tech' d'Espanya

Un informe de la Mobile World Capital Barcelona calcula que aquestes empreses generen 2.000 milions i 12.000 llocs de treball

Deep tech comença a ser un concepte habitual quan parlem d'innovació i start-ups, i bàsicament inclou projectes basats en alta tecnologia, que requereixen una gran feina d'investigació i recerca i la consegüent transferència de coneixement –un dels grans reptes– per materialitzar el projecte. Alhora, entenem com a spin-off les empreses creades per personal del món de la investigació de centres universitaris o altres ens públics i que tenen el potencial i la vocació d'oferir solucions a desafiaments globals i contribuir als objectius ODS.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

No ha estat fins ara que hi ha hagut dades concretes de quantes spin-offs d'alta tecnologia hi ha, com avancen i què aporten. La Mobile World Capital Barcelona, en col·laboració amb Deloitte, ha elaborat el primer informe de spin-offs a Espanya, presentat aquest dijous, que desglossa també les dades per comunitats autònomes i evidencia que Catalunya lidera el rànquing.

Cargando
No hay anuncios

L'informe calcula que, fins a l'any 2023, a Espanya hi havia un total de 1.210 spin-offs deep tech. Aquestes generen uns 2.000 milions d'euros i més de 12.000 llocs de feina, segons ha explicat el conseller delegat de la Mobile World Capital, Francesc Fajula, durant la presentació de l'informe al Barcelona Deep Tech Summit que s'ha celebrat aquesta setmana a la Fira de Barcelona.

Catalunya, al capdavant

Catalunya es desmarca a l'informe com el principal pol de l'Estat de creació i incubació de spin-offs deep tech, amb un total de 355. La segueix la Comunitat de Madrid amb 319 spin-offs, i en tercera posició –però ja molt lluny d'aquestes xifres– hi ha el País Valencià, amb unes 125. De fet, només entre Catalunya i Madrid concentren el 55% de spin-offs d'Espanya.

Cargando
No hay anuncios

L'explicació del lideratge català, explica Fajula, és "la gran quantitat de centres de recerca i universitats capdavanteres" que hi ha a Catalunya, així com l'ecosistema de biotecnologia i ciències de la vida. "Això ens dona aquest avantatge competitiu en la creació de spin-offs de base científica i tecnològica al llarg de la història fins ara", ha dit Fajula, i ha explicat que a Barcelona i la seva àrea metropolitana n'hi ha la concentració més gran.

El conseller delegat de la Mobile World Capital Barcelona ha augurat un "creixement important" en els pròxims anys per la transferència de tecnologia i també perquè els inversors veuen amb bons ulls assumir grans riscos a canvi d'un possible retorn més gran.

Cargando
No hay anuncios

Impacte

El 60% de les companyies es van fundar a partir del 2015, i el 2020 va ser l'any que se'n van crear més, 96, cosa que representa el 9% de les actuals. La taxa d'ocupació mitjana per spin-off és de 10 empleats, fet que supera en més de dues vegades l'ocupació mitjana de les pimes espanyoles (4,7) i és un 43% superior en comparació de la mitjana d'empleats per start-up a Espanya (6,98).

Cargando
No hay anuncios

Cada spin-off genera de mitjana 1,6 milions d'euros, i les més grans són les que facturen més: les que tenen entre 51 i 200 empleats presenten una facturació mitjana superior als 15 milions d'euros.