Tecnologia

Catalunya estrena la primera estació d'aterratge de cables submarins internacionals

Situada a Sant Adrià de Besòs, ha requerit una inversió de 10 milions d'euros

Un dels passadissos de l'estació de cable submarí operada per Afr-ix Telecom a Sant Adrià

BarcelonaCatalunya estrena la Barcelona Cable Landing Station (CLS), l'estació d'aterratge que ja està a punt per rebre els primers cables de fibra òptica submarina. Situat a Sant Adrià de Besòs, el nou espai es presenta com una infraestructura "estratègica" per a Catalunya i ha suposat una inversió total de 10 milions d'euros de l'empresa AFR-IX Telecom, la impulsora del projecte.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Es tracta de la primera estació de cables submarins internacionals a Catalunya i la segona de tot Espanya. Té capacitat per acollir fins a vuit cables de fibra òptica submarina i neix amb la voluntat de convertir-se en "un port digital de referència a la Mediterrània". En paraules del CEO d'AFR-IX, Norman Albi, durant la inauguració d'aquest dijous, "els dos primers cables ja estan compromesos i arribaran d'aquí a unes setmanes, i esperem tenir una gran ocupació a partir de l'any 2026".

Un pont de connectivitat

La importància que Catalunya tingui una estació d'aterratge radica en "l'oportunitat d'obrir Catalunya al món i el món a Catalunya", ha assegurat durant la presentació el conseller d'Empresa, Roger Torrent. D'aquesta manera, "aquest port ens posa al mapa amb més força perquè el Barcelona CLS liderarà la transformació de l'ecosistema de connectivitat del sud d'Europa, perquè proporciona un pont d'alta connectivitat entre la Mediterrània occidental i l'Atlàntic", ha explicat el conseller.

Segons el secretari de Polítiques Digitals de la Generalitat, David Ferrer, "s'espera que aquest projecte sigui un pol d'atracció d'empreses, data centers, tecnologia, inversió i ocupació". "L'impacte econòmic estimat serà d'entre un 2% i un 4% d'increment del PIB de Catalunya, i té la vocació de no només afavorir casa nostra, sinó tot el Mediterrani", ha assegurat Ferrer.

Per a Norman Albi, a més, Sant Adrià és un emplaçament "ideal per fer-hi aquesta infraestructura", principalment pel fet que no té un gasoducte com Barcelona i, per contra, té sòl industrial al costat de la platja, "cosa que facilita les coses". A més, segons Albi, el principal port europeu de cables submarins és a Marsella, i "Barcelona servirà per tenir una alternativa".

Què són els cables submarins?

Actualment, hi ha en funcionament uns 400 cables submarins a tot el món, cosa que representa un volum de més d’1,2 milions de km de cables. La tecnologia que ofereix el cable submarí de fibra òptica continua sent insubstituïble i és més eficient que les connexions via satèl·lit, perquè es calcula que un cable té la capacitat transmissora d’entre 2 i 3 mil satèl·lits. De fet, el 98% de les dades d'internet circulen per cables submarins.

El CLS és un port obert que permet l'accés de cables sense restriccions, així que serà el punt d'arribada de múltiples cables, cosa que el diferencia de la resta perquè normalment aquests ports els ha de construir cada empresa propietària d'un cable.

stats