Tecnologia
Tecnologia18/10/2023

Catalunya encapçala les patents digitals a l'Estat

Un informe de la Fundació Bertelsmann compara la digitalització i sostenibilitat de 288 territoris del Vell Continent

BarcelonaEn un món en què potències com la Xina o els Estats Units es disputen la creació de les noves tecnologies del futur, Europa encara hi té alguna cosa a dir, sempre que jugui la carta de la col·laboració entre regions. Aquesta és una de les principals conclusions del macroestudi Technological capabilities and the twin transition in Europe, presentat aquest dimarts per la Fundació Bertelsmann d'Alemanya al campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona. L'estudi analitza 288 territoris del continent europeu i compara en quina posició es troben pel que fa a les capacitats relacionades amb la digitalització i la sostenibilitat.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Catalunya és un dels objectes d'estudi d'aquest examen sobre el potencial tecnològic i verd de les regions europees i, en el marc espanyol, és el territori que en surt més ben parat. Segons la Fundació Bertelsmann, el Principat lidera el desenvolupament de patents digitals a l'Estat, amb un total de 1.285 sol·licituds acceptades després de constatar noves descobertes entre el 2017 i el 2021. La Comunitat de Madrid segueix aquesta dada de ben a prop, amb 1.257, i els dos territoris destaquen juntament amb el País Basc, Navarra i l'Aragó com els punts d'Espanya on el creixement econòmic coincideix amb l'avenç de la innovació.

Cargando
No hay anuncios

De Catalunya, el document en destaca tres indústries que es poden convertir en oportunitats a llarg termini: la impressió 3D i la manufactura d'additius a través d'aquesta tecnologia; els robots autònoms, i la realitat virtual i augmentada. Curiosament, cap d'aquests negocis coincideix amb els que tindrien més futur a Madrid, on l'organisme remarca nínxols com la ciberseguretat, la criptografia i la computació al núvol. La bona nota en patents digitals de Catalunya, però, decau en el camp de les tecnologies verdes. En aquest àmbit, la comunitat que presideix Isabel Díaz Ayuso queda per sobre en el rànquing estatal, amb 371 registres, una mica per sobre dels 364 anotats pel Principat.

Encara que les dades catalanes estiguin per sobre de la mitjana, continuen lluny del nivell de desenvolupament digital i verd de territoris com l'Alta Baviera (Alemanya), que supera les 9.000 patents digitals, Illa de França (França), Estocolm (Suècia), Hèlsinki-Uusimaa (Finlàndia), Brabant del Nord (Països Baixos) o London Centre (Regne Unit).

Cargando
No hay anuncios

El cas d'Andalusia i el País Valencià

Malgrat tot, l'informe no es fixa tant en quin país queda per sobre de quin altre com en les oportunitats de col·laboració que hi ha entre territoris i que ara per ara no s'estan aprofitant. Per exemple, en el cas d'Andalusia, la Fundació Bertelsmann reconeix que tot i ser una regió menys desenvolupada, aquesta comunitat autònoma es pot considerar un "campió ocult" perquè destaca la seva especialització en algunes tecnologies digitals i verdes en comparació amb la mitjana de la UE, com ara els biofertilitzants o els combustibles obtinguts a través de residus i energies marines.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, l'organisme també aplaudeix que, malgrat que el País Valencià encara no està al nivell d'altres comunitats espanyoles, s'està centrant en sectors com la producció d'envasos sostenibles o els nanomaterials.