La catalana Reby perd la batalla legal amb el fons que l'havia de comprar per 92 M€
El jutge considera que SOL Global Fund pot trencar l'acord de compra perquè Reby no complia les condicions del tracte
BarcelonaDesprés de mesos d'espera, el jutjat de Delaware s'ha pronunciat sobre un cas que afecta l'empresa catalana de patinets elèctrics Reby: el fons canadenc SOL Global Fund pot fer marxa enrere i desfer el compromís de comprar-la, ja que, segons l'opinió del jutge, a la qual ha tingut accés l'ARA, "Reby no compleix les condicions per tancar l'acord". Això vol dir que la filial de SOL que havia de fer la compra, House of Lithium, no haurà de pagar els 100 milions de dòlars als quals s'havia compromès per l'adquisició de Reby.
El maig del 2022 va esclatar la notícia. L'empresa catalana fundada pel conegut emprenedor Pep Gómez es vendria a House of Lithium per 100 milions de dòlars, uns 92 milions d'euros al canvi actual. Però poc després, mentre el món estava pendent de l'estira-i-arronsa entre Twitter i Elon Musk, la història es repetia a petita escala amb Reby: el fons es volia desdir de l'acord de compra.
Davant la situació, Pep Gómez va interposar una demanda al fons al jutjat de Delaware –on Reby té la seu social, estat conegut per la seva baixa fiscalitat, tot i que la seu operativa la té a Barcelona– per forçar SOL a executar la compra.
Opinió contundent
La demanda de Gómez es va interposar a l'octubre, i fins ara no se n'ha sabut el desenllaç. La resolució del jutge, Paul Fioravanti, a la qual ha tingut accés l'ARA, són 96 pàgines i és categòrica en la seva posició contra Gómez. Considera que el fons no té cap obligació de tancar la transacció perquè les representacions de Reby sobre el seu capital, estructura i els estats financers "no són vertaderes ni correctes".
Això sí, Fioravanti nega la petició de House of Lithium de reclamar danys i perjudicis a Reby i a Pep Gómez, ja que considera que House of Lithium "no ha demostrat les pretensions d'enriquiment injust o per a qualsevol incompliment del contracte que li doni dret a una indemnització per danys".
Finalment, conclou: "Després d'haver considerat les proves al judici i haver observat la credibilitat dels testimonis, tinc raons per qüestionar la credibilitat tant de Gómez com de Taylor [el conseller delegat del fons]. Sembla que Gómez no entén algunes premisses bàsiques del dret transaccional, entre les quals la diferència entre signar i tancar un acord".
Pep Gómez no ha respost cap dels intents de l'ARA per contactar amb ell per comentar aquesta resolució. "Les parts han de consultar, proporcionar un model d'ordre coherent amb aquesta opinió, i informar el tribunal si encara queden altres qüestions que requereixen la consideració del tribunal", acaba el jutge.
Sigui com sigui, fins al moment SOL només havia pagat una petita part de la transacció –tan sols es va fer una entrega el 5 de maig i, des de llavors, el comprador va deixar de fer les entregues previstes–, però no podrà demanar una indemnització per danys.
SOL Global travessa una difícil situació pel seu alt endeutament i per la caiguda de les seves accions a borsa, que han perdut més d'un 30% des de principis d'any, i més d'un 80% des de l'any passat, abans que comencés la batalla amb la catalana Reby. El gener del 2022 les accions de SOL estaven a 3 dòlars canadencs; ara com ara cotitzen a 0,90.