Tecnologia

Brussel·les dona llum verda a una ajuda alemanya de 5.000 M€ per a la primera fàbrica europea de xips

Els primers semiconductors europeus el fabricarà a Dresden la taiwanesa TSMC

ARA
2 min
Imatge de la cerimonia de col·locació de la primera pedra de la fàbrica a Dresden

BarcelonaLa Comissió Europea ha aprovat aquest dimarts una ajuda pública de 5.000 milions d'euros del govern alemany per a la construcció d'una fàbrica de xips de la firma taiwanesa Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) a la ciutat alemanya de Dresden. La concessió de l'ajuda ha estat anunciada a Dresden, capital de l'estat federat de Saxònia, per la mateixa presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Aquesta fàbrica actuarà com a única en la seva espècie; manufacturarà productes que no són presents en cap altre punt d'Europa", ha dit Von der Leyen. La presidenta de la Comissió ha assenyalat que aquest esforç de l'executiu alemany s'emmarca dins dels 115.000 milions d'euros en inversions públiques i privades per al sector dels xips a Europa des que es va llançar la Llei Europea de Xips el febrer del 2022.

"És una autèntica revolució d'inversions per al sector dels xips europeus. I això és només el començament", ha indicat Von der Leyen. "La pròxima Comissió serà una Comissió de la inversió", ha subratllat la presidenta de la Comissió Europea, una promesa que ha acompanyat la seva proposta que en els primers 100 dies del seu nou mandat hi hagi un acord industrial net, que tindrà com a objectiu facilitar l'accés a energies verdes i matèries primeres.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company aspira d'ara al 2029 a fabricar a l'any gairebé mig milió de xips i semiconductors. El govern alemany ha dit que aquesta iniciativa, que es desenvolupa en cooperació amb les empreses alemanyes Bosch i Infineon, a més de la neerlandesa NXP, amplia la posició d'Alemanya com a país on fabricar semiconductors i la resiliència d'Europa en aquest sector, segons ha assenyalat el ministre d'Economia germànic, Robert Habeck.

"Alemanya pot esperar una nova fàbrica de xips d'última generació que reforçarà el subministrament de xips innovadors aquí i a Europa, atendrà les necessitats actuals i futures de les indústries usuàries i crearà milers de llocs de treball d'alta tecnologia", ha afegit Habeck en un comunicat. A mitjà termini, TSMC crearà 2.000 llocs de treball directes en un sector altament tecnificat i diversos milers en àrees associades a l'activitat de la companyia, segons estimacions del govern alemany.

stats