UE

Brusel·les acusa Apple de vulnerar la llei europea de competència

La marca estatunidenca s'enfronta a una multa multimilionària de fins al 10% de la seva facturació mundial

2 min
Imatge d'arxiu del logo d'Apple.

Brussel·lesNou cop de Brussel·les contra les grans tecnològiques estatunidenques que operen a la Unió Europea. Després d'obrir una investigació a empreses com Alphabet, Apple, Amazon, Meta i Microsoft, la Comissió Europea ha dirimit per primer cop aquest dilluns que Apple està vulnerant la llei de competència de mercats digitals del bloc comunitari a l'evitar que els seus usuaris puguin comprar i accedir lliurement a aplicacions que no són del mateix grup empresarial.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons una avaluació preliminar de Brussel·les, Apple evita que altres companyies i aplicacions es comuniquin amb els seus usuaris i els facin arribar les seves ofertes. A més, la Comissió Europea l'acusa de cobrar unes comissions més altes del que és "estrictament necessari" durant "els set dies posteriors" a la contractació d'un servei digital extern a la marca estatunidenca.

Després de la publicació d'aquestes conclusions preliminars, la Comissió Europea dona un temps de marge a Apple per "exercir els seus drets de defensa, examinar els documents de la investigació i respondre-hi per escrit". En cas que aquestes acusacions s'acabin confirmant, Brussel·les registrarà "l'incompliment" i la tecnològica estatunidenca s'enfrontarà a una multa multimilionària, de fins al 10% de la seva facturació a escala mundial.

A tot estirar, la investigació finalitzarà el març de l'any que ve. "Avui és un dia molt important per al compliment efectiu de la llei de mercats digitals", ha declarat la vicepresidenta i titular de Competència de la Comissió Europea, Margrethe Vestager, que s'ha erigit en un dels principals flagells contra les presumptes pràctiques oligopolistes d'algunes de les grans tecnològiques dels Estats Units.

Més investigacions a Apple

D'altra banda, Brussel·les també ha anunciat aquest dilluns que ha obert una nova investigació a Apple per incomplir la mateixa llei cobrant a empreses externes pel sol fet de tenir les seves aplicacions als dispositius de la tecnològica nord-americana. Concretament, investigarà si imposa una taxa fixa de 0,50 euros a les companyies terceres cada vegada que un usuari es baixa la seva aplicació.

A més, també avaluarà quins són els passos que ha de seguir un client d'Apple per utilitzar un servei que no és del grup empresarial i tots els requisits que han de complir les apps per promocionar-se als dispositius de la marca estatunidenca. "El nou eslògan d'Apple hauria de ser «Actua diferent»", ha afegit el comissari de Mercat Interior, Thierry Breton.

stats