De Barcelona a Malàisia: així es va forjar l'acord pel Mobile
La Fira va ser-ne el principal negociador i els detalls es faran públics el 20 de juliol
BarcelonaSet del matí del dilluns 27 de juny. Ubicació: Fira de Barcelona. Diversos treballadors de la Fira es troben a les oficines. Motiu: Incert. Suor freda. "Per què ens han citat tan d'hora? Ens acomiadaran?", es preguntaven alguns treballadors de la Fira a qui els havien demanat que es presentessin a una hora fora de l'habitual al seu lloc de treball.
Una del migdia a Kuala Lumpur, Malàisia. Sis hores més que a Barcelona. La GSMA, la patronal de les telecomunicacions per excel·lència, acabava en aquell precís moment de signar l'acord per allargar el Mobile World Congress (MWC) a Barcelona fins a l'any 2030, sis anys més després que s'acabi el contracte vigent, blindat fins al 2024. Punt final, doncs, a les elucubracions que des de fa mesos posaven en entredit la continuïtat de la fira a Barcelona.
Els detalls del nou contracte es faran públics el 20 de juliol, segons fonts pròximes a l'acord, i es concretarà el pressupost –que s'estima que serà força més alt que l'actual– i les condicions que hauran de complir tant la Fira com la GSMA.
Acord 'top secret'
El contracte es va signar a Malàisia i tot plegat s'ha portat amb una "discreció excepcional", expliquen fonts coneixedores de la negociació a aquest diari. De fet, segons ha pogut saber l'ARA, una de les claus per formalitzar el contracte era que no es filtrés enlloc; si es filtrava, es trencava l'acord.
Però tothom va complir el pacte de silenci i les fonts consultades atorguen el mèrit d'aquest èxit a la Fira de Barcelona, principal agent negociador, i sobretot al seu president, Pau Relat, i al director general, Constantí Serrallonga.
No sempre ha estat tan clar
El primer Mobile a Barcelona es va celebrar l’any 2006, i des d’aleshores el contracte de Fira amb la GSMA s’ha anat renovant cada quatre anys. Menys aquesta vegada: 6 anys més. El contracte vigent era, inicialment, fins al 2023, però la GSMA va anunciar l’abril del 2020 que allargava un any el contracte amb Barcelona, fins al 2024, per compensar l’edició perduda per la pandèmia. Ara, l’acord suposarà que Barcelona hagi acollit el congrés tecnològic més important del món durant 26 anys seguits, i potser més. Les fonts consultades per aquest diari asseguren el mateix: "Barcelona i el MWC ja no són l'una sense l'altre".
Però això no sempre s'ha vist tan clar. La continuïtat del Mobile a Barcelona s'ha posat en dubte diverses vegades, i gairebé sempre ha estat en els moments clau de les negociacions de renovació. Després del referèndum de l'1 d'octubre del 2017 i les protestes posteriors a la sentència, la GSMA va expressar dubtes sobre la decisió de renovar el contracte, que s'acabava el 2018. Finalment, es va renovar del 2019 fins al 2023, però va arribar la pandèmia. La GSMA va ser la primera gran organització que va haver de prendre la decisió de suspendre un esdeveniment, en un moment en què Europa encara no veia del tot clar la magnitud del que s'acostava.
El seu conseller delegat, John Hoffman, va ser durament criticat, però el temps li va donar la raó. Amb aquesta última crisi, explicava fa uns dies Pau Relat, "la satisfacció va convertir-se en confiança durant la pandèmia i això va ser determinant. La Fira ha donat la talla quan calia". Una font coneixedora de les negociacions és explícita: "´No vam tenir mai dubtes; el Mobile ha crescut a Barcelona durant molts anys i hem passat dificultats plegats, i en temps difícils és quan veus si qui tens al costat és un bon soci". Aquesta segona veu afegeix que "les complicitats que han fet possible l'acord es van començar a teixir en el precís instant que vam cancel·lar l'edició del 2020".
Les claus dels sis anys més
Tot i que abans de la pandèmia el director general de Fira, Constantí Serrallonga, va reclamar al seu equip que Fira havia de deixar de dependre tant del congrés tecnològic i diversificar, els plans de la institució han anat en certa manera lligats a la continuació del MWC a Barcelona.
Un exemple és el projecte d'ampliació del recinte de Gran Via de la Fira de Barcelona, que en principi començarà el 2023 i estarà llest el 2026. Implicarà una inversió total de 234 milions, als quals cal sumar la remodelació del recinte de Montjuïc, que costarà 133 milions més. Aquesta ampliació va molt lligada al congrés tecnològic, ja que és el que necessita més espai i el que té expectatives reals de créixer. L'any 2019, abans de la pandèmia, l'assistència al MWC va batre rècords: 109.000 assistents. "És normal, doncs, que si Fira fa una inversió com aquesta, la GSMA prometi estar-hi més temps", especulen alguns.
També ha ajudat, segons fonts properes, el canvi de presidència de la GSMA, càrrec que actualment ocupa el president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete. Pallete va assumir el càrrec el gener del 2022, en substitució del CEO d'Orange, Stéphane Richard. "Si la GSMA no volgués seguir a Espanya, no haurien posat un espanyol a la seva presidència", asseguren.
"Madrid no ha estat mai una opció"
Les especulacions sobre Madrid també porten anys sobre la taula. Però "Madrid no ha estat mai una opció per a la GSMA", asseguren les fonts consultades. Una font coneixedora de les negociacions deixa una reflexió: "Això és un gran èxit i hauria de millorar l'autoestima col·lectiva, perquè de vegades els catalans som els primers que no creiem en nosaltres mateixos i som pessimistes".
De totes maneres, el que sí que és cert és que la patronal de les telecos s'ha plantejat altres opcions en alguns moments. Les ciutats més ben posicionades per acollir el Mobile a banda de Barcelona són París, Dubai i Munic. "Sobretot París, pel glamur i la presència de la ciutat i perquè l'administració francesa ho ha intentat molt fermament". Però Madrid no. I de moment, fins al 2030 només Barcelona.