Economia06/11/2018

Els tècnics tributaris creuen que són els bancs els que han de pagar l'impost de les hipoteques

Consideren que s'hauria de limitar a pagaments de l'impost dels últims quatre anys

Leandre Ibar
i Leandre Ibar

BarcelonaEl president de l'Associació Professional de Tècnics Tributaris de Catalunya i les Balears (APTTCB), Joan Cortecans, ha assegurat avui que, segons el criteri dels professionals tributaris, pertoca als bancs, i no pas als clients, pagar l'impost de les hipoteques. "La lectura del Suprem és encertada", ha afirmat respecte a l'última sentència del Tribunal Suprem, que obliga els bancs a pagar-lo i que va ser suspesa posteriorment.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i això, segons el president de l'APTTCB, tractant-se d'un impost, hauria de limitar-se a pagaments del tribut dels últims quatre anys, ja que la llei marca que qualsevol afer relacionat amb impostos prescriu legalment passat aquest període de temps. "És un impost, i per tant la prescripció fiscal són quatre anys", ha dit Cortecans.

Cargando
No hay anuncios

El ple de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem continua reunit avui, després d'una tensa sessió ahir, per decidir si canvia la jurisprudència sobre qui ha de pagar l'impost d'actes jurídics documentats, obligatori quan es contracta una hipoteca. Fins a aquest any, el Suprem havia considerat que pertocava al client pagar la taxa, però el 18 d'octubre passat una nova sentència marcava que el pagament havia de recaure en les entitats financeres. 24 hores més tard, però, en una decisió inèdita, el Tribunal va suspendre temporalment la sentència fins a una reunió posterior de la sala per desfer la contradicció i aclarir el canvi doctrinal.

La decisió del Suprem de canviar la jurisprudència va venir motivada pel fet que una llei deixa clar que l'obligació de pagar qualsevol impost recau en la persona interessada, en aquest cas els bancs. Fins ara, però, la justícia obligava sempre els clients a pagar l'impost argumentant que un reglament sobre hipoteques deixava clar que, en aquest cas, la taxa havia de ser assumida pels clients. L'última sentència de l'alt tribunal –ara en suspens– anul·lava l'article que obligava els clients a pagar-la, perquè un reglament no pot contradir una llei, ja que és una norma legal de categoria inferior. Cortecans creu que aquesta és la interpretació correcta de la normativa.

Cargando
No hay anuncios

Encara que finalment hi hagués una sentència contrària als interessos dels bancs, el president de l'APTTCB ha dit que no hi hauria d'haver cap sanció a les entitats financeres, ja que s'han limitat a complir la normativa i les resolucions judicials. Tot i així, no tanca la porta a la possibilitat que alguns clients decideixin reclamar judicialment l'import de la taxa encara que l'haguessin pagat fa més de quatre anys, emparant-se en el fet que haurien pogut ser víctimes de clàusules abusives.

A l'espera del que decideixi el Suprem, Cortecans també ha opinat que, en cas que hi hagi una sentència que afavoreixi els clients, les administracions haurien de "trobar una solució", perquè tindran "un problema administratiu". En principi, les agències tributàries autonòmiques hauran de retornar amb interessos les quantitats pagades pels clients –que, un cop agregades, es preveuen milionàries– i, en paral·lel, reclamar als bancs que els paguin aquestes mateixes quantitats. Segons la legislació actual, l'agència tributària catalana té un termini de sis mesos per retornar l'impost, si al final l'alt tribunal dona la raó als consumidors.