Els tècnics de Telefónica es fan forts al MWC
Els empleats subcontractats sumen 50 dies de vaga reclamant condicions “dignes”
BarcelonaEl Mobile World Centre (MWC), la flamant botiga de Movistar al carrer Fontanella, és des de dissabte l’escenari d’un conflicte laboral enquistat. D’una banda, els tècnics subcontractats, en vaga indefinida per reclamar condicions laborals “dignes”. De l’altra, Movistar, que no els reconeix com a empleats de la multinacional tot i que reparen connexions i instal·len línies a les cases de tot l’Estat en el seu nom.
Els expositors de telèfons d’última generació estan tapats per pancartes i on hi sol haver hostesses amb l’uniforme corporatiu ara hi ha homes amb samarretes blaves que criden a la revolució de les escales, com l’anomenen en referència a les que fan servir quan treballen.
L’amenaça de desallotjament plana sobre ells però no és imminent. El jutjat número 24 de Barcelona va rebutjar dilluns la petició del fiscal de fer-los fora amb l’argument que un conflicte laboral no es pot emmarcar en l’àmbit “criminal”.
Amb cansament però sense cap intenció d’abandonar l’edifici, els vaguistes van convocar ahir la premsa per fer l’enèsim clam a la negociació amb Telefónica. Aitzol Ruiz de Azúa, representant del comitè de vaga, demana la supressió de l’anomenat contracte bucle. “Ens ofega”, es queixa. Aquest acord, segons denuncia, els obliga a treballar més de 40 hores setmanals, fins i tot en cap de setmana.
“Si algun dia volem fer festa ens diuen que a l’endemà no cal que tornem”, explica a l’ARA. Segons aquest tècnic -representant del comitè d’empresa de la subcontracta Cotronic-, empreses com la seva, Cobra, Confica o Elecnor els obliguen a treballar com a autònoms i a assumir ells mateixos despeses derivades de la seva feina, com ara la benzina per als desplaçaments. “Ens surt cada cop més car treballar”, afirma.
Els vaguistes, que s’autodenominen Resistència Movistar, compten amb el suport de Barcelona en Comú i de la CUP. Dos dies després de la victòria d’Ada Colau a les urnes de Barcelona, recorden el compromís de la formació: l’Ajuntament no signarà contractes amb Movistar ni amb cap empresa que no garanteixi una jornada laboral de 40 hores.
Els sindicats UGT i CCOO no els fan costat, només ho fan la Intersindical-CSC i la CGT. Telefónica només es va adreçar als tècnics quan van ocupar el MWC per dir-los que no formaven part de l’empresa, segons indiquen els vaguistes.
“Tenim el mòbil engegat les 24 hores perquè ens cridin a negociar”, va insistir Ruiz de Azúa en la roda de premsa. Un company llança un missatge per als clients de Movistar afectats per la vaga. “No som culpables que estiguin sense línia, la culpa la té Telefónica”, diu.
La ‘caixa de resistència’
Els tècnics aguanten sense sou gràcies a una caixa de resistència i a la solidaritat de supermercats i menjadors socials. Una de les coses que temen els treballadors tancats són les represàlies que pugui prendre l’empresa quan acabi el conflicte; i exigeixen que es deixi de “criminalitzar” la protesta.
La tensió a la botiga és constant. Quan un grup de guàrdies de seguretat s’acosten a la porta del MWC guayen volum els crits dels tècnics i dels moviments que han vingut a donar-los suport. Iaioflautes i representants del 15-M envolten els portaveus dels vaguistes.
Els bull la sang amb els 1.802 milions que va guanyar Telefónica el primer trimestre de l’any. La companyia presidida per César Alierta va multiplicar per 2,6 el resultat d’un any abans. La venda de la britànica O2 els va proporcionar vora 14.000 milions d’euros. Per tot plegat els treballadors no entenen que la multinacional negui que són els seus instal·ladors. No volen més sou, només estar en plantilla i descansar dos dies per setmana.