BATALLA JUDICIAL
Economia28/02/2013

El TC suspèn la llei d'horaris comercials catalana

Nou revés a la Generalitat en l'intent de parar la liberalització que promou Madrid

Elena Freixa
i Elena Freixa

Barcelona.La batalla entre la Generalitat i el govern espanyol sobre el model comercial i la liberalització d'horaris va complicar-se ahir una mica més. El Tribunal Constitucional (TC) va admetre a tràmit el recurs del govern del PP contra el decret de la Generalitat que pretenia blindar Catalunya de la reforma liberalitzadora de Madrid. Amb la decisió de l'alt tribunal, queden suspesos alguns articles de la normativa catalana. Es tracta dels que estableixen els horaris d'obertura dels comerços, fixen dates d'obligat tancament i delimiten els períodes de rebaixes, entre altres aspectes. La Generalitat té 15 dies per presentar al·legacions i ahir el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va anunciar que demanaria de manera immediata al TC que aixequi la suspensió cautelar que amenaça de "dinamitar" el model català de comerç per imposar un patró desregulat dictat per Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La font del conflicte que enfronta Catalunya i l'Estat en matèria comercial va ser l'acord aprovat pel PP en consell de ministres al juliol. Es tractava d'un conjunt de mesures liberalitzadores que permetien, per exemple, fer rebaixes durant tot l'any, elevaven de 8 a 10 els dies festius d'obertura comercial i obligaven ciutats com ara Barcelona a liberalitzar horaris a les zones turístiques. La Generalitat va contraatacar aprovant un decret a l'octubre i el missatge del conseller Puig va ser que el govern espanyol havia trepitjat competències de les comunitats autònomes. L'objectiu del Govern era transformar aquest decret en un nou projecte de llei i dur-lo al Parlament per blindar el model comercial. Ara com ara, però, només s'ha presentat la memòria preliminar i el TC s'ha avançat acceptant el recurs del PP i enterbolint altra vegada el marc legal del sector a Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

Els articles del decret català que el PP havia recorregut i que ahir van quedar en l'aire són els que fixen que cap establiment comercial pot estar obert entre les 22 hores i les 7 hores o que els dies 24 i 31 de desembre s'ha d'avançar el tancament a les 20 hores. També va quedar paralitzat el punt que obliga els comerços a tancar determinats dies, com ara l'1 i el 6 de gener, el 24 de juny o l'11 de setembre i el 25 i 26 de desembre. A més a més, també va quedar en suspens el que estableix els períodes de rebaixes d'hivern i estiu als comerços o el que limita els horaris dels establiments en municipis turístics.

Torna la inestabilitat jurídica

Cargando
No hay anuncios

El batibull de lleis i normes que s'han succeït l'últim any va generar confusió entre els comerciants. Dies després que s'aprovés la llei estatal, a l'estiu, la Generalitat va anunciar que enviaria inspeccions als comerços que se saltessin la normativa catalana -que, segons la postura oficial del Govern, mai no va perdre la vigència perquè les competències en ordenació comercial són de la Generalitat-. Així, els botiguers que es van acollir a la normativa estatal van exposar-se a inspeccions i avisos de sanció.

Aquest va ser el cas, per exemple, de Muji, un establiment de productes de disseny. El director general, Joaquim de Toca, va explicar ahir a l'ARA que aquest estiu va acollir-se a la possibilitat d'obrir els dies festius la botiga de rambla Catalunya, a Barcelona. Va rebre diverses inspeccions de la Generalitat i quan finalment va aprovar-se el nou decret català va desistir davant l'amenaça de sancions del Govern. "L'experiència va ser positiva, pel que fa a l'afluència de compradors, principalment turistes", va dir De Toca. El directiu va defensar que obrir en diumenges al centre de Barcelona li permetia captar vendes sobretot entre els visitants estrangers i compensar la davallada del consum local. També li va permetre contractar dos treballadors per cobrir aquest nou torn, va dir.

Cargando
No hay anuncios

En qualsevol cas, però, la realitat és que la majoria de comerços catalans no van modificar els horaris malgrat que el PP obrís la porta a poder-ho fer, segons van indicar les patronals del sector. Només alguns associats d'Anged, que agrupa empreses de gran distribució, com Alcampo i Carrefour, van començar a obrir més hores de les permeses per la llei catalana. Amb la publicació del nou decret de la Generalitat, ara en suspens per la decisió del TC, aquestes companyies van tornar a reduir les hores d'obertura setmanal a 72, les que permetia el decret català.

L'escenari que obre la decisió del Constitucional torna a ser d'incertesa. La norma catalana queda en uns llimbs legals: sense efectes segons el PP i vigent per la Generalitat, que ahir va instar els comerços a seguir reconeixent les lleis catalanes. Puig va dir que la resposta a "l'ofensiva" del govern espanyol serà ràpida per defensar un model de comerç "de proximitat, de conciliació i de diversitat de formats".