La tarifa regulada de la llum surt més barata que les ofertes del mercat lliure

Competència indica que les elèctriques no traslladen als consumidors tota la baixada de preus

Per pagar  la llum hora a hora cal tenir un comptador intel·ligent amb lectura remota.
Xavier Grau
15/11/2016
3 min

BarcelonaLa tarifa regulada de l'electricitat, que es coneix com el preu de venda al petit consumidor (PVPC) és l'opció més barata per als petits consumidors –llars i pimes– quan contracten el subministrament, segons un estudi que ha fet la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest organisme que presideix José María Marín Quemada ha fet una anàlisi comparativa dels preus de la llum i el gas per als petits consumidors. D'aquesta anàlisi es desprèn que entre el juliol del 2015 i el juny del 2016, el PVPC (tarifa regulada) "va ser l'opció més barata de totes les disponibles al mercat". Competència destaca que això no era així en l'anterior període analitzat, del juliol del 2014 al juny del 2015.

Així, segons l'anàlisi de la CNMC un consumidor que tenia contractada la tarifa regulada entre el juliol del 2015 i el juny del 2016 es va estalviar, respecte a la tarifa més barata del mercat lliure, 32 euros l'any, cosa que significa que va pagar la llum un 6% més barata.

Competència destaca que això va passar bàsicament perquè el PVPC es fixa segons l'evolució del mercat majorista, mentre que en el mercat lliure les comercialitzadores no van traslladar a les seves ofertes tota la baixada del preu majorista del mercat de l'electricitat.

Precisament el preu majorista va experimentar fortes baixades durant els primers mesos del 2016 per l'aportació més alta de la generació hidràulica i eòlica i l'abaratiment de preus de les matèries primeres com el petroli i el gas.

Precisament en el mercat del gas la situació no és la mateixa. El preu regulat, en aquest cas, es diu tarifa d'últim recurs (TUR). Doncs hi ha ofertes al mercat que surten més a compte que la TUR. Segons Competència, passar de ser subministrat a través de la TUR a fer-ho escollint l'oferta més barata del mercat lliure pot suposar per al consumidor domèstic entre 33 i 44 euros a l'any d'estalvi, fet que representa rebaixar entre el 4% i el 13% la factura entre el juliol del 2015 i el juny del 2016.

Grans diferències de preus

Les ofertes del mercat lliure poden comportar grans diferències de preus en el rebut final que paga el consumidor, tant en el cas de l'electricitat com del gas.

En el cas de la llum, per al consumidor domèstic, la diferència de preus entre l'oferta més cara i la més barata pot arribar a 168 euros l'any. Una forquilla que s'amplia fins a 236 euros l'any si hi ha discriminació horària. Per als grans consumidors domèstics i petits negocis, la diferència es pot ampliar a 972 euros l'any (964 si hi ha discriminació horària), i arriba als 2.522 euros l'any en el cas de les pimes.

En el cas del gas, per a un petit consumidor sense calefacció la diferència entre l'oferta més cara i la més barata arriba a uns 61 euros l'any. Una diferència que s'eixampla fins a 98 euros l'any si té calefacció de gas en un zona càlida, i fins a 135 euros l'any si té calefacció en una zona freda.

Per als consumidors sense dret al mercat regulat, les diferències poden arribar a 969 euros l'any en el cas d'un local de 2.000 metres quadrats amb calefacció, i fins a 4.581 euros l'any per a un edifici de 10.000 metres quadrats amb calefacció de gas.

Ofensiva contra el mercat regulat

El fet que en el cas de la llum sigui més barata la tarifa regulada explica que les grans elèctriques dirigeixin la majoria de les seves ofertes als clients que tenen dret al PVPC. De fet, el mercat regulat perd pes enfront del lliure. El juny del 2016, el 54% dels consumidors d'electricitat i el 77% dels consumidors de gas que tenien dret a tarifa regulada estaven sent subministrats en condicions del mercat lliure.

Així, en el cas de les comercialitzadores elèctriques, la major part de les ofertes anaven dirigides als petits consumidors. El 45% de les ofertes eren per a consumidors amb dret al PVPC, mentre que només el 37% són per a grans consumidors domèstics o petits negocis, que no tenen dret al preu regulat.

Aquest esforç per fer saltar els petits consumidors del mercat regulat al lliure és més important entre les cinc grans elèctriques –Endesa, Gas Natural, Iberdrola, EDP i Viesgo-, segons Competència. "Si s'analitza per separat a les comercialitzadores lligades als cinc grans grups energètics tradicionals, s'observa que aquests fan un esforç comercial superior en el sector dels consumidors amb dret al PVPC", indica Competència. En canvi, indica l'informe, la resta de comercialitzadors (que són del mercat lliure i no tenen clients regulats), centren les ofertes en els consumidors sense dret al PVPC.

stats