Una tardor de mobilitzacions

Els sindicats avancen una escalada de la conflictivitat pels salaris baixos

Els treballadors del metro ja han fet 12 jornades de vaga aquest any.
Natàlia Vila
28/08/2017
3 min

BarcelonaMés d’una desena de col·lectius han fet aturades aquest estiu per protestar per les seves condicions laborals. Els primers van ser els treballadors del metro de Barcelona, el mes de maig; després s’hi van sumar taxistes, repartidors, estibadors, treballadors de Renfe, examinadors, auxiliars de les nuclears, personal dels museus, conductors d’ambulàncies de Girona i tota una sèrie de serveis a l’aeroport del Prat, com els empleats del handling, els restauradors i també els treballadors de seguretat, aquests últims contractats per l’empresa de multiserveis Eulen.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons els sindicats, el fracàs a Madrid de les negociacions per un augment salarial al 2017 -que han quedat posposades fins a l’any que ve- han portat al límit els treballadors que ja fa anys que suporten l’efecte de les retallades i les rebaixes de sou que van arribar de la mà de la reforma laboral del PP. Aquest desgast fa pensar als líders sindicals que la conflictivitat laboral augmentarà a la tardor.

“La gent comença a veure que els rèdits empresarials creixen i que no arriba a les seves butxaques”, lamenta el secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, que afegeix: “Vam avisar que això passaria si no s’arribava a un acord pels salaris; i ara hi ha un esclat de les vagues ja no per defensar l’ocupació, com passava durant la crisi, sinó per demanar sous millors i més bones condicions de treball”. El secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros, hi coincideix: “Un acord amb la patronal per l’augment salarial hauria permès un acord marc per reconduir els conflictes, però no el tenim”.

Mobilitzacions sostingudes

Les empreses, de fet, ja han començat a notar l’augment de la conflictivitat. En el seu últim informe, la patronal espanyola CEOE constata que les hores de vaga es van triplicar el mes de juliol passat respecte a fa un any. Les hores sense produir van arribar a superar el milió a tot l’Estat i en conjunt, des del gener, les hores de vaga superen els 6,3 milions, un 67,5% més que el mateix període de l’any passat.

Els sindicats avancen que a partir de la segona quinzena d’octubre les aturades i les mobilitzacions al carrer encara es notaran més: “Ho incentivarem i, a més, ho farem de manera que els efectes es notin a les empreses -assegura Pacheco- perquè creiem que per aconseguir un creixement econòmic estable cal capacitat de consum i, per tant, més poder adquisitiu”.

Les dues organitzacions sindicals ja estudien, de manera conjunta, un calendari de mobilitzacions “sostingudes”, algunes d’“importants”, que agafin el relleu d’unes negociacions que, fins ara, no han donat cap resultat: “Si seguim negociant, ara seran negociacions en calent”, adverteix Pacheco.

A banda dels sous, l’altra gran lluita que volen encarar els sindicats és la de l’ocupació de qualitat. Gairebé un de cada quatre contractes signats al mes de juliol -més de 450.000, un 23,8% del total- va tenir una durada inferior a una setmana, segons les últimes dades del Servei Públic d’Ocupació Estatal.

“Tot el que va lligat a la nova economia està portant problemes”, assegura Ros. La Inspecció de Treball també admet que fa “mesos que investiga intensament” sectors com els de la neteja, l’hostaleria i les cambreres de pisos, així com l’auge de les subcontractacions que freguen el límit legal: “Hi ha empreses de telefonia, de telemàrqueting i fins i tot d’envasat que han acabat externalitzant parts essencials del seu negoci”, explica el secretari de Treball, Josep Ginesta.

A l’horitzó, els sindicats no descarten una vaga general. “Hi ha motius de sobres”, diu Pacheco, i Ros afegeix: “Potser ja l’hauríem d’haver fet i tot”.

ELS PROBLEMES DE LA RECUPERACIÓ

Javier Pacheco

SECRETARI GENERAL DE CCOO CATALUNYA

“Veient la miopia patronal, la conflictivitat es multiplicarà. Ja vam avisar que passaria si no s’arribava a un acord per apujar els salaris”

Josep Ginesta

SECR. DE TREBALL DE LA GENERALITAT

“La Inspecció de Treball fa mesos que investiga intensament alguns sectors, com el de la neteja, l’hostaleria i els multiserveis”

stats