Tanca l'emblemàtica cadena de sabateries Padeví
En les pròximes setmanes abaixarà les persianes de les botigues que té als carrers Pelai, Portaferrissa i Collblanc
Després de gairebé 60 anys d'història, l'emblemàtica cadena de sabateries Padeví, que ha format part del paisatge comercial de Barcelona durant dècades, tancarà totes les seves botigues i deixarà sense feina més d'una desena de persones. Es tracta de tres locals, tots ubicats a l'àrea metropolitana de Barcelona. De fet, dos d'ells estan situats en dues de les vies més comercials de la capital catalana i amb més de quatre dècades de vida són els més antics de la cadena: el del carrer Pelai, número 8, i el del carrer Portaferrissa, número 24. La tercera botiga està ubicada a la carretera de Collblanc, número 13, a l'Hospitalet de Llobregat.
Als tres locals ja hi ha penjat el cartell de "liquidació per tancament" però, segons fonts pròximes a l'empresa, encara no s'ha comunicat al personal quin dia concret abaixaran les persianes per últim cop. Dependrà, asseguren aquestes fonts, de la liquidació de l'estoc que encara tenen a les tres botigues. "És qüestió de setmanes", afegeixen les mateixes veus. L' ARA s'ha posat en contacte aquest dilluns amb la companyia però no ha aconseguit parlar amb els seus responsables. Fins a tres fonts diferents de l'empresa, però, han confirmat el tancament a aquest diari.
Aquesta liquidació es produeix un mes després que la cadena ja abaixés les persianes d'una altra de les seves històriques botigues, la de la plaça Francesc Macià de Barcelona, a la cantonada amb la Diagonal. En aquest cas el local, però, ja té l'empresa que li agafarà el relleu. Es tracta de Camarasa Fruits, que tal com va avançar aquest diari obrirà un macroespai gastronòmic, format per un espai de comerç i un altre de restauració, que ocuparà les tres plantes de la botiga.
Segons la seva pàgina web, Padeví es va començar a dedicar al món del calçat i accessoris l'any 1963. La cadena, amb seu a Sant Just Desvern, va obrir la primera botiga al carrer Pelai a principis dels 80, un dels locals més grans de calçat que hi havia en aquell moment a la ciutat. De fet, a la dècada dels 80 l'empresa va viure el seu màxim esplendor i va arribar a tenir fins a nou locals, tots ubicats en vies molts comercials tant de Barcelona com de l'Hospitalet de Llobregat. A la capital catalana, a part dels del carrer Pelai i Portaferrissa, tenia un segon local al carrer Pelai i dos més al de Sants. Pel que fa a l'Hospitalet de Llobregat, comptava amb dues botigues a l'Avinguda de Miraflores, una altra a Rosa d'Alexandria i una quarta al carrer del doctor Martí Julià.
Tres anys complicats
Els tres últims anys han sigut complicats per a la cadena, que va tancar el 2019, els últims resultats fets públics, amb unes vendes superiors a les de l'any anterior fins a assolir els 1,1 milions d'euros però també amb més pèrdues, poc més de 100.000 euros, 17.000 més que el 2018. Pel que fa a l'ebitda (benefici abans d'impostos, interessos i altres conceptes), va ser negatiu tant el 2019 (prop de 90.000 euros) com el 2018 (més de 72.000 euros). Segons fonts pròximes a l'empresa, des dels atemptats que hi va haver a la Rambla l'agost del 2017 les vendes es van veure afectades sobretot en els dos locals situats al centre de la ciutat. Això, sumat a la crisi del covid, que ha castigat especialment el sector comercial per les contínues restriccions per fer front a la pandèmia, ha sigut l'estocada final per a la cadena.