1. Per què es redueixen els concursos de creditors?
Des del 2012, el nombre d’empreses que presenten suspensió de pagaments a Catalunya ha anat caient progressivament. Això es deu principalment a la recuperació econòmica i al fet que la majoria d’empreses que van fer fallida per la crisi van tancar la seva liquidació en els primers anys de recessió.
2. I com és que no s’arriba als registres del 2007?
Per al catedràtic d’economia de la Universitat Pompeu Fabra José García Montalvo, que hi hagi el triple de concursos que abans de la recessió no és necessàriament un mal senyal. L’acadèmic explica que és probable que el cicle de naixement i defunció d’empreses hagi canviat en l’última dècada i, per tant, que el nombre “normal” de concursos ja no sigui el mateix que el del 2007.
3. Quin tipus d’empreses es declaren ara en suspensió de pagaments?
El soci de Lexben Advocats Borja Pardo recorda que en el primer impacte de la crisi les empreses que van caure més de pressa en aquest tipus de procediments van ser les de la construcció. No obstant, l’expert apunta que en els últims anys la tendència ha virat cap a empreses de comerç i cada cop més companyies tecnològiques. García Montalvo també apunta que el fenomen de les 'start-ups', amb una esperança de vida molt més curta, també animarà en els pròxims anys les estadístiques de suspensió de pagaments.
4. Per què hi ha més demandes per acomiadaments?
Aquesta és l’altra dada que va publicar el Consell General del Poder Judicial i que, de fet, ha augmentat en l’últim any. Per a García Montalvo, aquest efecte es pot explicar perquè hi ha més temporalitat en el mercat laboral, que també comporta més conflictes judicials.