Els superrics catalans escalen posicions en el rànquing de les grans fortunes
La catalana més rica i que més incrementa la fortuna és Sol Daurella, amb 1.600 milions d'euros
BarcelonaNo hi ha sorpreses al capdavant de la llista: Amancio Ortega, amb 63.000 milions d'euros de patrimoni, i la seva filla Sandra Ortega, amb 6.000, són els reis del pòdium dels multimilionaris espanyols. La novetat, segons el rànquing que ha publicat aquest dimarts Forbes, és que a la majoria de les grans fortunes catalanes els ha anat més bé que l'any passat. Tot i que la baixada de la setena a la catorzena posició de Manuel Lao, propietari de Cirsa, ha esborrat la presència de superrics catalans al top 10, la situació ha millorat per les següents nou fortunes residents a Catalunya. I també per a unes altres cinc.
Coca-Cola European Partners: la gran fortuna catalana
La catalana més rica aquest any i, a la vegada, la que més posicions escala en el rànquing és Sol Daurella Comadrán. La presidenta de Coca-Cola European Partners, l'embotelladora més gran d'aquest refresc al món, té 400 milions més que l'any passat i arriba als 1.600 milions d'euros de patrimoni. Segons Forbes, que hagi passat de la posició número 23 a l'11 es deu al fet que l'empresa ha augmentat un 7% els ingressos, fins a 5.800 milions.
Això també ha beneficiat els cosins de Sol Daurella, Carmen Daurella i Alfonso Líbano Daurella. La primera controla la societat Haberes y Servicios, accionista indirecta de Coca-Cola European Partners, i amb 900 milions d'euros de patrimoni aquest any ha pujat de la posició número 40 a la 33. El segon, accionista minoritari de la companyia, puja de la posició número 93 a la 81 i registra 350 milions d'euros de patrimoni. A més, aquest any apareixen en el rànquing, directectament a la meitat de la llista (51), Alicia i Mercedes Daurella, totes dues germanes de Sol Daurella i també accionistes de l'empresa que ella presideix.
La moda catalana, següent a la llista
Els multimilionaris catalans que segueixen Sol Daurella i Manuel Lao són les cares més visibles rere Mango (del lloc número 28 a la llista passa al 17), Desigual (del 24 al 22), Almirall (del 31 al 26) i Pronovias (del 30 al 29). La fortuna d’Isak Andic, propietari i fundador de Mango, es reduïa des del 2016, però aquest any ha remuntat: té un patrimoni de 1.500 milions d'euros, que Forbes atribueix al fet que les vendes del grup han augmentat un 1,8% i que ha reduït el deute financer.
Thomas Andres Meyer, propietari original de Desigual i que en va recomprar el 10% l'agost de l'any passat, registra un patrimoni de 1.400 milions d'euros el 2019, que creix des del 2017 després d'un parell d'anys de reduccions. Tot i que a la cinquena posició es cola, amb una fortuna de 1.300 milions d'euros, el president del grup Almirall, Jorge Gallardo, a la sisena hi torna a haver un gran grup tèxtil català: la fortuna d’Alberto Palatchi, que va vendre el 90% de Pronovias però encara en conserva un 10%, és de 950 milions d'euros, cosa que el situa com a sisè milionari més ric de Catalunya.
Els últims del top 10 català
top 10A partir de la setena posició, les grans fortunes catalanes provenen de sectors diversos. En el lloc número 32 de la llista, pujant tres posicions respecte a l'any passat, hi ha Manuel Puig, vicepresident de perfumeries Puig, que té una fortuna de 900 milions d'euros. La valoració de la família, assenyala Forbes, continua creixent per dues raons: els inversors valoren bé les empreses competidores del sector i el grup porta a terme una gestió financera conservadora que reforça la solidesa del seu patrimoni. De fet, a la llista també apareixen Marc Puig (en el lloc 58) i Mariano Puig (81).
Després de Carmen Daurella (vuitena fortuna catalana) apareix Ricardo Portabella. El propietari d'Alantra Partners inverteix la major part de la seva riquesa a través d’Anpora Patrimonio i té una participació petita en Danone França i una fortuna de 850 milions d’euros. Tanca el rànquing dels superrics catalans Núria Roura, vídua de Víctor Grífols Lucas, un dels fundadors del grup. Aquesta accionista de la companyia farmacèutica té 700 milions d'euros, 100 menys que la persona que la precedeix a la llista general: Julio Iglesias.
Els que baixen posicions en el rànquing
Tot i que la majoria de multimilionaris catalans han vist augmentar la fortuna aquest any, alguns altres han viscut l'efecte oposat. En aquesta situació hi ha Mauricio Botton, que baixa de la posició número 45 a la 47. La seva fortuna (550 milions d'euros aquest any, i 625 milions l'any passat) prové de la venda de la seva participació en Danone a la matriu francesa.
L'acompanya Víctor Grífols Roura, fill del fundador de Grifols i accionista de la farmacèutica, que apareix com a 75è multimilionari més ric d'Espanya i baixa 13 posicions en el rànquing. El capital de l'home que té una gran part del grup de bàsquet Joventut, de la productora de cava Juvé & Camps i d'un 5% de Wallapop era l'any passat de 480 milions d'euros, mentre que aquest any ha baixat a 375 milions.