La 'supernanny' dels polítics de Brussel·les: de trobar un lampista a omplir la nevera
L'empresa Do It 4 Me també ajuda els eurodiputats a buscar allotjament i amb tota mena de problemes quotidians
Brussel·lesLeilt Abebe, la propietària de l'empresa Do It 4 Me de Brussel·les, i els seus treballadors s'encarreguen de gairebé tot. Tant li fa si el seu client —sobretot treballadors i polítics de les institucions europees— té goteres, està massa estressat o vol anar a sopar i prendre una copa sense els fills. Ells els envien en un tres i no res un bon lampista, els troben el massatgista ideal o els fan de cangur. També els fan tota mena de gestions burocràtiques, els recomanen metges i escoles, els van a comprar, els busquen allotjament, els decoren la casa o, entre altres coses, els organitzen festes i esdeveniments. "És una solucionadora de problemes", resumeix Ignasi Guardans, exdiputat de Convergència i Unió al Parlament Europeu i actualment consultor a Brussel·les.
"Sobretot t'ajuda molt al principi —continua Guardans—, perquè vas perdut i t'orienta en moltes coses que, esclar, no pots trobar en una guia turística. A mi, per exemple, em va ser de gran ajuda a l'hora d'obrir un compte bancari o contractar una hipoteca". De fet, una de les feines principals de l'equip de Do It 4 Me consisteix en trobar allotjament als estrangers que acaben d'arribar a la capital europea. "Amb només dos dies em va ensenyar vuit o nou apartaments i ja me'n vaig quedar un. Em va portar amb cotxe amunt i avall a veure'ls tots, i va negociar ella el lloguer", afegeix Maite Mola, membre del Partit Comunista d'Espanya i vicepresidenta del Partit de l'Esquerra Europea.
"La política i els negocis no s'han de barrejar"
Des d'aleshores, Do It 4 Me fa feines per a Mola, que només s'està a Brussel·les de dilluns a dijous. Li netegen la casa i, fins i tot, li fan una cosa tan personal com anar-li a comprar. "Al final t'acaben coneixent molt bé, i ja coneixen els teus gustos i amb quines coses et vols permetre gastar-te més diners o no. És molt pràctic tot plegat, i això t'ho diu una d'esquerres, però estic molt enfeinada i per a mi el temps és or", admet Mola. Des de fa uns anys, Do It 4 Me també ofereix serveis al Partit de l'Esquerra Europea. "Fins i tot ens ha arribat a trobar intèrprets a última hora", diu la política. En aquest sentit, Abebe, graduada en relacions públiques, assegura que no té manies i ofereix serveis a partits i polítics de tots els colors. "La política i els negocis no s'han de barrejar", diu l'empresària.
Més enllà de la política, aquesta empresària ja fa uns vint anys que també treballa per a diplomàtics, empresaris, periodistes, lobistes, banquers, advocats, funcionaris de les institucions europees o, en definitiva, per a tota classe de professionals de l'anomenada bombolla de Brussel·les. Va començar en aquest sector mig de rebot, mentre era assalariada d'una altra empresa. El 2009, quan ja tenia experiència i uns quants clients, va fundar Do It 4 Me. "Brussel·les és una de les ciutats que tenen més expatriats [residents temporals] del món. A part de ser la capital d'Europa, té l'OTAN i la seu de grans empreses. És una bona idea i un bon negoci, el de la Leilt, en aquesta ciutat", assegura Guardans. De fet, Do It 4 Me no ha parat de créixer des del seu naixement. Ara mateix ja són deu treballadors fixos —la majoria dones—, més els que contracta de manera temporal quan hi ha pics de feina, i factura més d'1,7 milions d'euros l'any.
"Tothom que treballi s'ho pot pagar"
I tot això, qui s'ho pot permetre? "No és un luxe de futbolista, tothom que treballi s'ho pot pagar", respon taxatiu Guardans, que assegura que no sap quant s'hi gasta cada mes perquè "varia molt segons els serveis que es demanin". Els preus, explica Abebe, també depenen de cada feina, però diu que aproximadament cobra entre 55 i 75 euros l'hora. Pel que fa a buscar allotjament, sol demanar uns 1.500 euros.
"Aquestes feines modernes que et faciliten la vida sempre són barates", afegeix Guardans. En la mateixa línia, Mola, que cobra el mateix que quan era catedràtica de matemàtiques en un institut a Navarra, uns 3.000 euros, també troba que està molt bé de preu. "És que és molt pràctic", repeteix. Ara bé, els diputats del Parlament Europeu, per exemple, guanyen uns 9.000 euros bruts (7.000 nets), que, amb els complements de dietes o mobilitat, poden arribar als 15.000 tranquil·lament. "En general, no ho troben car", diu Abebe.