Tecnologia

Les 'start-ups' de tecnologia de la salut catalanes, per davant de les daneses i les sud-coreanes

La inversió a les empreses del sector es triplica fins als 217 M€

Un investigador  treballant  al laboratori.
P. S. A.
27/06/2022
2 min
Regala aquest article

BarcelonaLes inversions al sector de la tecnologia de la salut (health tech,en anglès) a Catalunya es van triplicar el 2021 fins als 217 milions d'euros, respecte als 59 milions de l'any anterior, segons un informe publicat aquest dilluns per la xarxa de grups de recerca Xartec Salut i la consultora EY.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest estudi posa en relleu que altres ecosistemes especialitzats en aquest camp com els de Dinamarca, Boston o Corea del Sud també van experimentar creixements similars (com a mínim van més que duplicar les xifres de l'últim exercici), "posant en evidència que les innovacions impulsades per la crisi del covid-19 —com la telemedicina i les tecnologies digitals assistencials— són vistes pels inversors com apostes de futur amb gran potencial de creixement per al sector".

L'estudi ha identificat a Catalunya 266 inversors, 178 start-ups (fundades després del 2010), 13 hubs i acceleradores, 41 centres de recerca, 19 hospitals amb activitat d’investigació i 12 universitats vinculades a les tecnologies de la salut. En aquest sentit, també destaca que l’evolució de les inversions ha sigut "espectacular", ja que el 2017 les empreses del sector van captar 33 milions d'euros en 22 rondes, mentre que l'any passat es van aixecar 217 milions en 31 operacions. A més, el document remarca que aquest increment s'ha impulsat sobretot gràcies a rondes de finançament en fases avançades, fet que denota "una positiva maduració de les empreses".

Comparació amb altres ecosistemes

En total, en els últims cinc anys Catalunya ha rebut 373 milions d'euros en finançament per a start-ups de tecnologies de la salut, dels quals un 92% venia d’origen privat. D'aquesta manera, el Principat se situa en la tercera posició dels ecosistemes analitzats, per darrere de Boston (a una gran distància, amb més de 3.700 milions) i Israel (2.400 milions), i per davant de Corea del Sud (327 milions) i Dinamarca (234 milions).

“L’informe ens dona una imatge molt positiva tant de l’evolució viscuda com del potencial del sector de les tecnologies de la salut a Catalunya, però hi ha àmbits de millora importants, com la transferència de tecnologia, clau en un país amb un sistema de recerca tan potent com el nostre”, ha remarcat Alexandre Perera, director del Centre de Recerca d'Enginyeria Biomèdica (CREB) i de Xartec Salut.

stats