Economia26/05/2021

Les 'start-ups' superen la pandèmia amb més inversió i menys operacions

Un estudi de Closa i Barcelona Tech City calcula que el sector va captar 2.100 M€ el 2020

BarcelonaUn trencaglaç és un vaixell dissenyat per moure's a través de rius i mars coberts de glaç quan les condicions ho fan pràcticament impossible per a la resta d'embarcacions. Això el converteix, doncs, en l'encarregat d'obrir pas per restablir la navegació i tornar a una normalitat relativa. Després d'un llarg any de pandèmia, aquest és el símil amb què la indústria tecnològica descriu com ha viscut el sector la crisi provocada pel coronavirus. "Les start-ups són la palanca per al canvi de model de la recuperació", ha sentenciat aquest dimecres Miguel Vicente, president del Barcelona Tech City, durant la presentació de l'estudi Scanner Startup Ecosystem, elaborat juntament amb la firma de fusions i adquisicions Closa Investment Bankers.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons aquest baròmetre, l'any passat les tecnològiques espanyoles van fregar els 2.100 milions d'euros en finançament, un increment del 4,3%, malgrat que el PIB d'Espanya va retrocedir un 11% per l'impacte del covid-19. La xifra d'operacions va ser gairebé un 6% inferior, ja que es van tancar menys rondes però amb un volum d'inversió més gran. "Aquest és un sector resilient que aguanta molt bé les crisis", ha apuntat Josep Maria Romances, president de Closa. D'aquestes operacions, el 80% es van concentrar en les fases de creixement inicials de l'empresa i només dues rondes de finançament (les de Glovo i Hotelbeds) van superar els 300 milions d'euros. De fet, l'informe destaca que encara hi un buit pel que fa a la inversió en les etapes més avançades d'aquestes companyies.

Cargando
No hay anuncios

L'estudi torna a confirmar que Barcelona és el focus de la inversió en start-ups a l'Estat. Tot i així, la distància amb Madrid i la resta de l'Estat s'ha escurçat en els últims tres anys. Mentre que el 2018 Barcelona s'acostava a duplicar les operacions que es tancaven a la capital espanyola, l'any passat aquesta diferència era d'unes 40. Concretament, el 2020 les empreses barcelonines van captar 696 milions d'euros, enfront dels 581 de les madrilenyes. "Quan has arribat a un volum important, mantenir-te ja és suficient", ha valorat Romances.

Cargando
No hay anuncios

Optimisme i sortides a borsa a l'horitzó

Les dades de Closa s'han completat amb un estudi qualitatiu per calibrar com respira el sector a través de 70 entrevistes a emprenedors i directius de companyies inscrites al Barcelona Tech City. L'opinió majoritària, doncs, és l'optimisme. El 61% pensen que tot i l'escenari de crisi la seva empresa s'ha mantingut estable o fins i tot ha millorat les perspectives. En un context marcat pels ERTO (i ara ja els ERO), un 41% dels enquestats manifesten que han incrementat la plantilla en l'últim any, respecte al 31% que han aplicat retallades de personal.

Cargando
No hay anuncios

Els pronòstics per al 2021, ha insistit Romances, són encara més positius. "Serà espectacular perquè veurem operacions a la borsa i les operacions dels més grans ajudaran a tirar endavant els petits", ha afirmat el president de Closa. Precisament, un 86% dels emprenedors consultats per l'estudi tenen molt clar que durant aquest exercici la seva facturació augmentarà, i només un 2% veuen el tancament de l'empresa com un escenari possible.

En aquest sentit, el sector també té un ull posat en l'impacte dels fons europeus Next Generation. El conseller delegat del Barcelona Tech City, Miquel Martí, ha recordat que aquests recursos han de prioritzar la creació de hubs tecnològics i ha avisat del risc de limitar el finançament a projectes guardats al calaix de determinades grans empreses.