Els treballadors de Spanair arriben a un acord amb la direcció i cobraran l'atur a partir de l'abril
La plantilla també rebrà el sou de gener i febrer i una indemnització de 20 dies per any treballat. El pacte l'han signat set sindicats. Els pilots se n'han desmarcat
Els sindicats de Spanair, excepte el de pilots Sepla, han arribat a un acord amb l'empresa perquè els treballadors rebin el que se'ls deu de gener i febrer i comencin a cobrar l'atur a partir de l'abril. L'acord l'han signat amb l'administració concursal, l'empresa i la Generalitat, i també inclou crear una comissió de seguiment de recol·locacions.
Segons han informat a Efe fonts sindicals, els sindicats que han signat aquest matí l'acord són USOC, CCOO, UGT, el sindicat independent de tripulants de cabina de passatgers de línies aèries (SITPLA), l'Associació Sindical Espanyola de Tècnics de Manteniment Aeronàutic (ASETMA), el Sindicat de Tripulants Auxiliars de Vol de Línies Aèries (STAVLA) i CTA.
Només Sepla s'ha despenjat de l'acord perquè no ha volgut signar el document, malgrat que el col·lectiu de pilots també queda sotmès a aquest acord.
Encara que segurament els treballadors no començaran a cobrar l'atur fins al mes d'abril, tindrà efecte retroactiu des del dia 27 de febrer d'aquest any, quan es produirà l'extinció de la totalitat dels contractes, excepte en els casos en què l'administració concursal i l'empresa entenguin que per necessitats de la companyia la seva sortida haurà de ser més tardana, segons consta a l'acord signat.
A més, l'administració concursal s'ha compromès a abonar als treballadors els diners que els quedaven per cobrar de la paga de gener i també els dies de febrer fins a l'inici de la situació legal de desocupació, "sempre que la tresoreria ho permeti".
Les indemnitzacions de 20 dies per any treballat amb un màxim de dotze mensualitats se situaran entre 100 i 103 milions d'euros, dels quals el Fons de Garantia Salarial (Fogasa) pagarà entre 33 i 40 milions, amb un màxim de 27.000 euros per empleat.
A l'acord, els treballadors fan constar que tenint en compte la difícil situació en què es troben i per no postergar les prestacions per desocupació accepten aquestes indemnitzacions.
La comissió de recol·locació, que tindrà una vigència d'un any, encara que es podrà prorrogar, estarà formada per quatre membres de la Generalitat i un de cadascun dels set sindicats que han signat l'acord.
La comissió de seguiment de la recol·locació dels treballadors de Spanair, que es reunirà mensualment, tindrà la seva base a Catalunya i estarà coordinada amb el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) i les autoritats laborals d'altres comunitats autònomes, com el País Basc, País Valencià, Madrid, les Balears, Canàries i Galícia.
L'objectiu d'aquesta comissió serà fer un seguiment dels processos de recol·locació i rebre informació sobre els resultats amb les autoritats centrals dels diferents serveis públics d'ocupació de les comunitats autònomes afectades.
Un altre dels objectius és conèixer els resultats dels programes de suport a la contractació dels diferents col·lectius a través de programes formatius.