Economia16/03/2021

Les sol·licituds de patents cauen a Catalunya el 2020 però manté el lideratge a l'Estat

Esteve, la UPC, l'ICFO i Seat, en el 'top 10' d'inventors de l'Estat

BarcelonaCatalunya és la comunitat espanyola que més sol·licituds de noves patents va presentar davant l'Oficina Europea de Patents (EPO, per les seves sigles en anglès) durant el 2020. Malgrat el descens general en la petició de patents registrat el 2020, van augmentar les relacionades amb la sanitat i les tecnologies de la salut. Les peticions de patents fetes des de Catalunya suposen un terç del total de les presentades des de l'estat espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Espanya va presentar a l'EPO el 2020 un total de 1.791 peticions de patents. La xifra és un 5% inferior a la del 2019 –que va ser l'any rècord, amb 1.885 sol·licituds–, però tot i això va ser el segon millor any històric. “Malgrat la pandèmia, els inventors espanyols es van mantenir molt actius el 2020, i les universitats i les institucions de recerca van tornar a fer una contribució significativa a la innovació”, ha dit el president de l'EPO, Antonio Campinos. Tot i això, mentre que les sol·licituds espanyoles van baixar un 5%, el total de sol·licituds rebudes a l'EPO es va mantenir molt estable i només van baixar un 0,7%.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat que Espanya millora en el rànquing i passa del lloc 16 al 15 de països que més sol·licituds presenten, la seva situació no es correspon al seu pes econòmic a Europa. "No és al nivell en què hauria d'estar", explica a l'ARA Luis Berenguer, de l'EPO

Catalunya va liderar el rànquing espanyol amb 559 sol·licituds, la qual cosa representa un 31,2% (enfront del 34,2% de l'any 2019) de totes les sol·licituds de patent espanyoles. A Catalunya la segueixen la Comunitat de Madrid (21,1%) i el País Basc (11,9%). En el rànquing de ciutats, Barcelona lidera amb 496 (-14,5% respecte del 2019) sol·licituds, per davant de Madrid (378, + 4,4%).

Cargando
No hay anuncios

La pandèmia també ha influït en la innovació el 2020. En general, a l’EPO, entre els principals camps tècnics, els productes farmacèutics (+10,2% respecte al 2019) i la biotecnologia (+6,3%) van mostrar els augments més grans en termes de sol·licituds de patents. La tecnologia mèdica (+2,6%) va representar la principal quantitat d'invencions el 2020, i va prendre el primer lloc de la comunicació digital, que havia estat el camp més actiu al 2019. "El sector de la salut ha pujat, mentre que el del transport i la mobilitat ha baixat", destaca Berenguer, que ho atribueix a la pandèmia del covid-19.

Els principals augments de sol·licituds a l'EPO van provenir dels sol·licitants xinesos (+9,9%) i sud-coreans (+9,2%). Pel contrari, els sol·licitants de patents dels Estats Units van presentar un 4,1% menys de patents el 2020. Les sol·licituds d'Europa van baixar un 1,3% respecte a l'any anterior i les del Japó un 1,1%. La classificació dels principals sol·licitants del 2020 reflecteix el creixement sostingut de les sol·licituds de patents de la Xina i Corea del Sud. Samsung ocupa el primer lloc, seguit de Huawei i LG. El top 10 inclou cinc empreses d'Europa (la quantitat més gran des del 2014).

Cargando
No hay anuncios

Impacte de la pandèmia

El número 1 entre els sectors tecnològics amb més sol·licituds de patents a l’EPO des d'Espanya va ser el farmacèutic (amb un creixement del 22,6%, fins a aconseguir les 190 sol·licituds de patents). En segon lloc, la tecnologia mèdica va registrar exactament el mateix nombre de sol·licituds de patents que l'any anterior (126). El transport va ocupar el tercer lloc, amb 122. El nombre de sol·licituds de les empreses espanyoles ha descendit de manera important en els sectors "altres màquines especials" (-29,2%), enginyeria civil (-18%) i "maquinària, aparells elèctrics, energia" (-17,3%).

Cargando
No hay anuncios

Les institucions acadèmiques, amb el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) al capdavant, continuen fent una contribució significativa a les sol·licituds de patents d'Espanya a l’EPO: quatre dels 10 principals sol·licitants són organitzacions científiques o de recerca. Luis Berenguer destaca que "el pes de la investigació pública a Espanya és molt evident", malgrat que destaca algunes excepcions, com el hub farmacèutic català, que és "un gran sol·licitant de patents". En el top 10 espanyol destaca una empresa catalana: els Laboratoris Esteve, al tercer lloc amb 17 sol·licituds de patents. Entre els principals sol·licitants espanyols també destaquen la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), al sisè lloc amb 15 peticions, i l'Institut de Ciències Fotòniques i Seat, al desè lloc, amb 11 peticions cadascun.