BarcelonaHi ha alguns hàbits prepandèmics que es recuperen fàcilment. I, després de sis mesos d’escassa activitat social, el públic habitual del Círculo Ecuestre semblava amb ganes de recuperar la litúrgia dels dinars-tertúlia. Per molt que les trobades de més de 10 persones comencin a tenir categoria d’esport de risc, les corrandes d’americanes i talons van tornar aquest dimarts al palau del 1856 amb cops de colze en el lloc d’encaixades de mà. Els rebrots no van aturar la decisió de la institució de reprendre els seus col·loquis amb un format a mig camí: la sala amb l’aforament al 50% i una retransmissió en streaming per als que encara prefereixin la comoditat de casa seva.
Després de les postres i amb la majoria d’assistents sense la mascareta posada, l’escena semblava gairebé de principis d’any. Amb un però. Aleshores el virus encara no havia deixat un forat històric al PIB i Barcelona confiava en les promeses de futur del seu sector digital. El salvavides tecnològic vol seguir fent la seva funció i, precisament, va ser el protagonista de la represa en les cites al Círculo Ecuestre. “Entre els mesos de març i maig -al punt crític de la pandèmia- es van crear 6.000 oportunitats laborals al sector a Barcelona”, assegurava Carlos Grau, conseller delegat de la fundació Mobile World Capital.
Els ponents van insistir en el mantra habitual de les depressions econòmiques i el liberalisme: una crisi és una oportunitat. “El virus no pot deixar-nos desanimats i lamentant-nos per la situació. Hem de ser positius, però no de PCR”, feia broma el delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca, Pere Navarro. El recinte es va convertir en camp de proves per desenvolupar respiradors en temps rècord al principi de la crisi sanitària. “No sé si us ho puc explicar, és un petit secret”, deixava escapar el socialista mentre intentava desxifrar les mirades de la directora general del Consorci, Blanca Sorigué, asseguda entre les taules del públic. Confinat a la cuina de casa seva -va acabar explicant Navarro-, va començar a coure la Barcelona New Economy Week, un esdeveniment “híbrid” amb conferències presencials i remotes per a principis d’octubre. “Estem farts de pantalletes i webinars ”, va confessar.
La nova presidenta de Barcelona Global, Aurora Catà, també va sumar-se al bàndol de l’oportunitat i els girs de volant. “Estem en un món molt líquid. Els plans estratègics del març ja els podem estripar”, va afirmar. I va recordar que per a les empreses sempre és més fàcil sortir del pou quan compten amb una “fiscalitat competitiva” que els estiri.
Grau havia de ser prudent a l’hora de valorar la gestió dels poders públics -l’Estat, la Generalitat i l’Ajuntament formen part del seu patronat-, però va reconèixer que en moments com l’actual se sent “accionista” de les administracions abans de tornar a tancar el cercle: “L’oportunitat és ara o mai”.