Economia29/12/2020

Sánchez congela el salari mínim i diu que no és el moment d'apujar-lo

Es mantindrà en 950 euros mensuals fins que es reprenguin les negociacions amb els agents socials

Elisabet Escriche Rivas / Núria Rius Montaner
i Elisabet Escriche Rivas / Núria Rius Montaner

Barcelona / MadridEl 2021 arrencarà amb una congelació del salari mínim interprofessional (SMI). El consell de ministres d'aquest dimarts ha donat llum verda a la congelació de l'actual SMI de 950 euros mensuals, a l'espera de reprendre les negociacions amb els agents socials -sindicats i patronals- per abordar un futur increment. "Ens hem de centrar en salvar empreses, salvar vides i reincorporar les persones que estan en expedients de regulació temporal d'ocupació o a l'atur", ha dit el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que ha tancat la porta a un increment del SMI, com a mínim, en el context de crisi actual.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'aprovació era un tràmit previsible tenint en compte que la portaveu de l’executiu i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ja va deixar clar just després del consell de ministres de la setmana passada que la decisió d'apujar l'SMI es deixava per a finals del primer semestre del 2021. L'endemà, la ministra d'Economia, Nadia Calviño, concretava que es negociaria al maig perquè és quan es preveu que ja s'hagin avaluat els efectes de la pandèmia sobre l’economia i que una part important de la població ja estigui vacunada. Tanmateix, aquest dimarts Sánchez ha esquivat concretar quins són els temps amb què treballa el govern espanyol. "Reafirmo el meu compromís amb l'augment del SMI, el reafirmo. El desenvoluparem al llarg d'aquesta legislatura", ha dit durant la roda de premsa de balanç del primer any de la legislatura.

Cargando
No hay anuncios

Amb aquesta congelació, el PSOE imposa la seva postura a Podem, el seu soci de govern, que sempre ha defensat a través de la seva ministra de Treball, Yolanda Díaz, l'augment del salari mínim a partir del gener. De fet, fonts del ministeri de Treball s'han negat a parlar de "congelació" aquest dimarts. "No hi estem disposats", asseguren a l'ARA. Vinculen la pròrroga de l'actual SMI a la necessitat de no quedar en uns "llimbs jurídics". En aquest sentit, el document aprovat pel consell de ministres recull que la pròrroga actual ha de "garantir la seguretat jurídica i donar continuïtat a l'SMI i a les persones que depenen d'aquest salari".

Les últimes setmanes hi ha hagut dues reunions amb el govern espanyol i els agents socials, patronal i sindicats, però totes dues han acabat sense acord. El text de prolongació que s'ha aprovat aquest dimarts vincula precisament l'augment de l'SMI a les negociacions amb la patronal i els sindicats, a l'espera d'una una nova data per reprendre la taula de diàleg social. En tot cas, tot apunta que coincidirà amb la taula de negociació per prorrogar els actuals ERTO (que caduquen el 31 de gener), que el govern espanyol ha convocat per al divendres 8 de gener al matí.

Cargando
No hay anuncios

Els sindicats demanen "no esperar"

Les discrepàncies no només existeixen dins el govern espanyol. Entre els agents socials també hi ha desacord: mentre que els sindicats majoritaris (CCOO i UGT), lògicament, defensen una pujada immediata, la patronal sosté que ara no és el moment de fer-ho. Els primers, de fet, no han tardat a contestar la decisió del govern de congelar l'actual SMI, que han titllat d"'injustificada". Els dos sindicats veuen amb preocupació la poca concreció en el temps del govern espanyol i defensen que "el 2021 no pot ser una excepció, un parèntesi, per seguir avançat cap a la millora dels salaris més baixos". Mentre que la UGT aposta per un increment de fins a un 5%, CCOO rebaixa l'augment a un 1,8% respecte a l'actual SMI. "Amb millors sous es reforcen la demanda, el creixement i l'ocupació estable", han argumentat els dos sindicats en un comunicat.

Cargando
No hay anuncios

En les dues reunions que s'han fet la proposta que s'ha posat sobre la taula és incrementar l'SMI un 0,9%, el mateix augment que les pensions o els sous dels funcionaris. En total seran 8,55 euros bruts més al mes, de manera que es passarà dels 950 actuals als 958,5 en 14 pagues. Si es materialitza, aquest seria l'increment més baix que a Europa aquest 2021.