Economia05/02/2016

Slim aconsegueix llum verda per controlar FCC

El magnat mexicà modifica el pacte amb Esther Koplowitz i dominarà el consell d'administració

Xavier Grau
i Xavier Grau

BarcelonaEl magnat mexicà Carlos Slim, considerat un dels homes més rics del món, va aterrar fa poc més d'un any a Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), fins aleshores controlada per Esther Koplowitz, filla del fundador de l'empresa. Slim va ser la taula de salvació per poder tirar endavant una empresa a la qual l'endeutament posava en una situació difícil, però ara, l'home de negocis mexicà ha fet un pas més i ha aconseguit la llum verda per fer-se amb el control total d'FCC.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

FCC ha comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) una modificació dels acords que tenia Slim amb Esther Koplowitz. Des del 2014 Slim era el primer accionista, amb el 27,4% del capital, i la família Koplowitz el segon, amb el 22,4%. Però havien pactat que cap dels dos sobrepassaria el 29,99% de les accions i a més tenien el control compartit de la companyia, amb una representació paritària al consell d'administració.

Cargando
No hay anuncios

Però la modificació notificada a la CNMV permetrà que Slim passi del 30% de les accions i, a més, li dóna molta més representació en el futur consell d'administració del grup de construcció i serveis.

OPA pel 100%

Cargando
No hay anuncios

La modificació del pacte, que s'havia subscrit el novembre del 2014, permetrà posar en marxa una ampliació de capital de 709 milions d'euros, que la companyia necessita per recapitalitzar-se i reduir el deute. Aquesta ampliació està assegurada per Carlos Slim. Això fa que si alguns accionistes no subscriuen la seva part proporcional de l'ampliació, se la quedaria ell, cosa que fàcilment portaria a superar el límit del 29,99% de l'anterior pacte. És més, com que possiblement superarà el 30%, es veurà obligat a fer una oferta (OPA) per comprar la totalitat del grup, que els accionistes actuals podrien acceptar o no.

En principi no sembla que Esther Koplowitz vulgui vendre la seva part. Ara té el 22,4% de les accions, però amb l'ampliació la participació quedaria diluïda. Però això no passarà perquè el mateix Carlos Slim li deixarà els diners perquè pugui comprar la part proporcional d'accions que li toca.

Cargando
No hay anuncios

Control del consell

Malgrat que Esther Koplowitz podrà mantenir el seu percentatge de participació, perdrà definitivament el control de la companyia que va fundar el seu pare. Això es traduirà en la representació de Slim i Koplowitz en el consell de FCC, tenint en compte que el nou acord estableix que l'empresari mexicà tindrà vuit dels quinze membres que el componen, el doble que actualment, entre els quals s'inclou el conseller delegat.

Cargando
No hay anuncios

Així, l'actual primer executiu del grup, Carlos Jarque, entrarà en el màxim òrgan de gestió de la companyia, del qual fins ara no formava part per no alterar el repartiment equitatiu de llocs que fixava l'acord anterior. Pel que fa a Esther Koplowitz, seguirà tenint quatre butaques en el consell, que es completarà amb tres independents.

Respecte a la presidència, s'estableix que la seguirà ocupant Esther Alcocer Koplowitz –la filla d'Esther Koplowitz i néta del fundador– "sempre que aquest càrrec sigui no executiu". El nou pacte deixa la porta oberta a convertir la presidència en executiva i, llavors, Esther Alcocer hauria de deixar el càrrec.

Cargando
No hay anuncios

L'ampliació de capital permetrà redreçar financerament la companyia. Dels 709 milions de l'ampliació de capital, 300 milions aniran a amortitzar deute, que està generant una gran despesa perquè es va pactar a interessos alts i, a més, dóna dret als bancs a convertir-lo en participació en cas d'impagament. A més, 300 milions més s'injectaran a la participada cimentera Portland, víctmia de la crisi de la construcció, i 100 milions seran per a altres finalitats corporatives.

Carlos Slim aborda així a FCC una situació semblant a la de Realia, immobiliària al seu torn participada pel grup constructor i en què el mexicà ja ha anunciat el llançament d'una opa pel 100% de l'empresa després de superar la cota del 30% en subscriure una ampliació de capital per retallar deute. Les dues operacions, a més de garantir la viabilitat futura de les empreses, constitueixen una nova mostra de l'aposta que el magnat mexicà està fent per la seva inversió a l'Estat.