L'expilot de motos Sito Pons, Rodrigo Rato i Mario Conde, a la llista dels més morosos d'Hisenda
La immobiliària Reyal Urbis lidera el rànquing, en què també entra per primer cop l'andalusa Abengoa
BarcelonaL'expilot de motociclisme Sito Pons apareix per primera vegada a la llista de morosos d'Hisenda, que enguany s'ha conegut aquest dijous i que inclou les persones físiques i jurídiques que acumulen deutes amb l'Administració Tributària superiors al milió d'euros. Concretament, l'excampió mundial de motociclisme és a la llista amb un deute d'1,95 milions d'euros. Pons ja havia tingut problemes per temes fiscals després que la Fiscalia de Barcelona li presentés una querella per impagaments a Hisenda.
En canvi, abandonen la llista el cantant Miguel Bosé, el futbolista Dani Alves i el col·laborador del programa de Telecinco 'Sálvame' Kiko Matamoros. El fet que tots tres hagin sortit d'el llistat no vol dir necessàriament que hagin saldat el seu deute amb el fisc, només que no superen el milió d'euros.
Per la seva banda, es mantenen a la llista amb més o menys el mateix deute l'exvicepresident del Govern i expresident de Bankia Rodrigo Rato, la presentadora Patricia Conde, l'expresident del Reial Madrid Lorenzo Sanz i l'advocat José Emilio Rodríguez Menéndez. Rato, que es va incorporar l'any passat per primera vegada a aquesta llista, presenta un deute d'1,01 milions d'euros, xifra lleugerament per sobre de la de l'anterior llistat.
Per la seva banda, l'expresident de Banesto Mario Conde té un deute amb Hisenda de 12,3 milions d'euros, per sota dels 14,9 milions amb què figurava en la llista anterior, mentre que la presentadora Patricia Conde presenta un deute de gairebé 1,8 milions, una mica per sota dels 1,9 milions del llistat anterior.
Banquers, 'celebrities' i empreses constructores
Les empreses que acumulen un deute més gran amb l'administració pública tornen a ser del sector de la construcció. Al llistat hi ha la promotora immobiliària Reyal Urbis, que lidera el rànquing amb un impagament de més de 353 milions d'euros. En segon lloc apareix la constructora Isolux Corsan, investigada en diversos casos per irregularitats en les obres de l'AVE.
La companyia catalana més morosa torna a ser Vittone 1842. Aquesta empresa italiana dedicada a la destil·lació de licors amb seu a Figueres deu més de 134 milions d'euros a les arques públiques, aproximadament la mateixa quantitat que l'any passat.
També integren la llista de morosos clubs esportius com la Unió Esportiva Lleida, que deu més d'11 milions, o el Club Bàsquet Girona, a qui Hisenda reclama més de 10. El Racing de Santander continua a la llista tot i que recentment ha satisfet gran part del seu deute.
Entre les persones jurídiques, aquest any, com a novetat, apareixen al llistat dels més morosos la matriu i dues filials de la multinacional andalusa Abengoa. La societat principal (Abengoa, SA) acumula un deute de més de 9,1 milions d'euros, Abengoa Abenewco més de 2 milions i Abengoa Energía 1,1.
A més, l'empresari Agapito García Sánchez torna a aparèixer de nou com la persona física que acumula un deute amb Hisenda més gran, amb un total de 15,9 milions d'euros, però inferior al deute de 16,9 milions de la llista anterior. A la llista també repeteix l'empresa de la família de l'eurodiputada i exministra del PP Dolors Montserrat –Montserrat Operador Logístico–, amb un impagament de més de 4,3 milions d'euros.