La Sindicatura de Comptes assenyala noves irregularitats en la gestió del Circuit de Catalunya

Critica que només la Generalitat sufragui les pèrdues i demana un pla "per avaluar la continuïtat" de la instal·lació

La Sindicatura de Comptes denuncia noves irregularitats en la gestió del Circuit de Catalunya, que s’afegeixen a les que ja havia denunciat l’any passat la Intervenció General. Totes dues institucions coincideixen en alguns punts, però la Sindicatura va més enllà.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest òrgan fiscalitzador del sector públic denuncia, per exemple, que la Generalitat sigui l’únic accionista que any rere any es fa càrrec de cobrir les pèrdues generades per la instal·lació. Els altres dos socis del Circuit, el RACC i l’Ajuntament de Montmeló, "van incomplir de manera continuada aquest règim d’aportacions", que estava pactat prèviament. Això ha suposat que la Generalitat s’hagi hagut de fer càrrec de "més aportacions de capital", segons es pot llegir a l’informe de la sindicatura, avançat per El País. Ni els departament d'Economia i Empresa del Govern ni el RACC han volgut fer cap valoració.

Cargando
No hay anuncios

El 2018, per exemple, el Circuit es va veure obligat a ampliar capital en 4,5 milions, però el RACC i l’Ajuntament de Montmeló "van renunciar expressament" a participar-hi i la Generalitat es va fer càrrec de tot l’import a través de l’empresa pública Avançsa. Aquell mateix any el RACC tenia un 14% del capital de l’empresa i el consistori un 7%. Al mateix temps, el RACC va ingressar aquell any poc més d’un milió d’euros provinents del Circuit gràcies a diferents serveis que li presta, principalment serveis mèdics per a les curses.

Un altre dels ingressos que el RACC cobra al Circuit són 50.000 euros (12.500 per trimestre) en concepte d’"assessorament o direcció esportiva". Segons la Sindicatura, "aquesta col·laboració no està formalitzada en cap document o contracte". L’única referència que hi troba és en un contracte del 1996 que va expirar el 2001. Tot sembla indicar, segons l’informe, que el director esportiu del RACC ha seguit prestant el servei i cobrant-lo tot i no haver-hi contracte vigent.

Cargando
No hay anuncios

L’informe, que només analitza l’exercici 2018, recull una llarga llista d’irregularitats. Per exemple:

  • Els contractes de publicitat amb el RACC, Repsol i La Caixa s’excloïen explícitament els dies de celebració dels grans premis. Tot i així, el Circuit va mantenir aquesta publicitat durant la celebració del campionat de Moto GP (i en el cas del RACC, també durant la Fórmula 1) "sense que suposés cap ingrés addicional".
  • També hi havia publicitat institucional dels ajuntaments de Barcelona i Montmeló, la Diputació de Barcelona, l'Agència Catalana de Turisme i el RACC "sense cap contracte, ni generant cap ingrés".
  • Es va donar espai a "certes empreses de telecomunicacions i telefonia" i es va donar l’exclusivitat de marques de begudes i aliments sense fer un concurs que complís els principis de publicitat i concurrència.
  • L’empresa Circuits de Catalunya, SL no té cap llistat dels llocs de treball que delimiti les necessitats de personal, defineixi les tasques de cada lloc de treball i estableixi les retribucions i complements que els corresponen a cada un.
Cargando
No hay anuncios

En vista de tot plegat, la Sindicatura fa un seguit de recomanacions a l’equip gestor del Circuit, que actualment està presidit pel conseller d’Empresa, Ramon Tremosa, després de la marxa precipitada de Maria Teixidor per desavinences amb el consell d’administració.

Entre aquests suggeriments, la Sindicatura proposa trobar "recursos suficients" per fer front a la despesa pressupostada, ja que any rere any els ingressos queden molt per sota de les despeses. "Es fa del tot necessària l’elaboració d’un pla de viabilitat realista per avaluar la continuïtat de l’activitat" del Circuit, arriba a dir l’informe.