Indústria

Els sindicats ratifiquen el preacord del metall que posa fi a la vaga a Cadis

El pacte beneficiarà més de 20.000 treballadors i arriba després de nou dies d'aturada i manifestacions

Nous disturbis a la manifestació  de la vaga del metall de Cadis
2 min

MadridDesprés de nou dies de vaga dels treballadors del sector del metall de Cadis, els sindicats majoritaris (CCOO i UGT) han ratificat amb la patronal un preacord sobre el salari del conveni col·lectiu, la pedra angular durant tota la negociació, i que afecta uns 20.000 treballadors. Després de més de deu hores de reunió, aquest dimecres al vespre es va consensuar un text en què es recull un augment fix del salari d'un 2% durant els pròxims tres anys. Ara bé, a partir del mes de gener si l'IPC real supera aquest 2% s'afegiria a la retribució el 80% del que creixi la inflació un cop es conegui la dada. Això passaria tant aquest 2021, com el 2022 i el 2023.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A més a més, es crearà una comissió de seguiment formada per la Inspecció del Treball, el SEPE (servei públic estatal d'ocupació), les administracions públiques i els sindicats i les patronals per garantir que es compleixi l'acord. Aquest acord també inclourà finalment dos anys d'ultraactivitat, és a dir, que un cop decaigui el conveni acordat –d'aquí dos anys–, els treballadors mantindran durant dos anys més les mateixes condicions en cas que no s'arribi a una entesa per a un nou conveni de manera immediata.

L'acord ha fet que avui al matí els carrers de la província andalusa s'aixequessin amb normalitat després de nou jornades d'enfrontaments de la policia amb els treballadors. Ara, però, queda la firma definitiva, que es preveu que sigui la setmana que ve, segons expliquen fonts sindicals a l'ARA. A més, la polèmica tampoc s'ha tancat del tot entre els treballadors afiliats a altres sindicats, com la CGT i la Coordinadora de Treballadors del Metall, que encara no han confirmat si aproven el que ha pactat CCOO i UGT, els dos sindicats amb més representació al sector del metall a Cadis.

La polèmica laboral d'aquests dies és fruit de la negociació entre sindicats i empresaris per a la renovació del conveni col·lectiu. En concret, la principal demanda dels treballadors era el reconeixement de la revisió dels salaris a l'IPC real (que va ser del 5,4% al mes d'octubre), mentre que la patronal defensava un increment fix del 2% durant tres anys. Una proposta que els sindicats rebutjaven perquè es traduïa en una "pèrdua de poder adquisitiu".

"Tots hi guanyen, treballadors i empresaris", ha assegurat la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, que ha tingut un "paper clau per al preacord entre sindicats i patronal, ja que ha fet una feina discreta d'aproximació entre les dues parts", segons asseguren fonts de la Moncloa a l'ARA. La ministra ha apuntat que el preacord trasllada "confiança i estabilitat" a Cadis. Aquests últims dies les protestes dels treballadors i el desplegament policial també han generat tensió dins del mateix govern espanyol. La vicepresidenta segona del govern, Yolanda Díaz (Unides Podem), va sol·licitar al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska (PSOE), que retirés la tanqueta que van desplegar les Unitats d'Intervenció Policial (UIP) en les protestes del metall a Cadis. Els treballadors "no són delinqüents", va dir.

La negociació per al conveni col·lectiu, però, només ha sigut el "detonant", com assenyalen els sindicats. Feia temps que al sector industrial de la província s'hi respirava malestar, segons confessen els treballadors. A l'última disputa per la millora dels salaris s'hi afegeix l'alta taxa d'eventualitat i una càrrega laboral que porta els empleats a treballar de "sol a sol", segons els sindicats.

stats