Els sindicats acusen Báñez de destinar els ajuts als 'ni-ni' a pagar els costos salarials de les empreses

Els portaveus de CCOO i UGT asseguren que subvencionar la feina provoca 'dumping' social i avancen que la negociació col·lectiva continua encallada

Els secretaris generals de CCOO i UGT, Ignacio Fernández Toxo i Pepe Álvarez, han seguit el debat de la ILP des del Congrés. EFE
Júlia Manresa
20/06/2017
2 min

SantanderEls sindicats rebutgen de ple l'ajut de 430 euros per als 'ni-ni' que la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, va anunciar a Brussel·les. "Estem reproduint en part la sortida de la crisi", ha afirmat el secretari general de CCOO, Ignacio Fenrández Toxo, aquest dimarts en uJosep Maria Àlvarez

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així, per als portaveus sindicals, "la transformació del mercat laboral exigeix més qualificació permanent, cosa que és incompatible amb la llei de formació per la feina del PP", ha dit Àlvarez. Així, els portaveus sindicals consideren que l'ajut de 430 euros que Báñez va anunciar fruit de l'acord amb Ciutadans per als joves que s'apuntin a cursos de formació, responen a "l'interès de petits grups que s'acaben apropiant dels recursos", en paraules del secretari general de la UGT.

A més, han assegurat que ajuts com aquests són una de les causes del forat al sistema de la Seguretat Social, que es fa servir per prestacions que no haurien d'utilitzar-se.

Una negociació col·lectiva, "atípica"

D'altra banda, un dels altres punts que els sindicats tenen sobre la taula és la negociació col·lectiva amb la patronal que, sis mesos després de començar l'any encara no ha trobat el pacte. Segons els sindicats, les converses continuen totalment encallades. "Soc part de les converses i no sé com està la negociació", ha confessat Toxo, que ha assegurat que després d'anys de negociar-les any rere any, aquest és el més "atípic". El portaveu de CCOO ha assegurat que "parlen per telèfon perquè són gent educada", i s'ha mostrat poc optimista pel que fa a arribar a un acord. De fet, han insistit que els convenis sectorials s'estan pactant sense la negociació i per sobre dels mínims que fixa la patronal.

"La tecnologia ha de pagar impostos"

Un impost dels robots. No és la primera vegada que els sindicats fan aquesta proposta lligada a la recerca de remeis per aturar la sagnia de la Seguretat Social. Aquest dimarts, el secretari general de la UGT, Josep Maria Àlvarez, ha insistit que "la tecnologia ha de pagar impostos". En unes jornades organitzades pel BBVA i l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica (APIE), tant Àlvarez com el seu homòleg a CCOO, Ignacio Fernández Toxo, han abordat el repte de la digitalització als sindicats i al món laboral.

Segons els portaveus sindicals, és necessari que els robots o la tecnologia paguin impostos o tributin de manera adequada si substitueixen els treballadors. Per a Toxo, cal abordar un pacte d'estat per afrontar la reforma i digitalització del món laboral que ha d'incloure alguna mesura en aquesta direcció. Segons aquests portaveus, l'avenç tecnològic no ha de significar precaritzar el món laboral ni la "desaparició dels sistemes de protecció social", sinó una millora.

stats