El Govern insisteix a condicionar la paga extra dels treballadors públics al cobrament de l'impost de dipòsits bancaris
Després d'una reunió de dues hores, Govern i sindicats no han avançat en la negociació sobre les retribucions salarials del 2014 però mantenen obert el diàleg
BarcelonaAquest dimecres, Govern i sindicats s'han tornat a reunir. La reunió, de poc més de dues hores, entre la vicepresidenta Joana Ortega, el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, i els representants sindicals de la funció pública (CCOO, UGT i IAC) ha finalitzat sense cap acord però amb la decisió de mantenir la negociació sobre les retribucions salarials del 2014, segons fonts sindicals. Els sindicats no han sortit ''contents'' de la reunió però han destacat que la negociació ''no s'ha trencat'' i que encarà hi ha ''marge'' per poder arribar a un acord en relació amb les retribucions salarials del 2014. Xesús Gonzàlez, representant de CCOO, ha assegurat que després de la reunió ''encara hi ha marge'' per poder tancar un acord, tot i que només queda poc més d'una setmana per consensuar-lo.
Paga extra
Els sindicats insisteixen a negociar la retribució sense dependre de "decisions de tercers", en al·lusió a la promesa del president Mas de recuperar una paga si el govern espanyol cedia les taxes sobre dipòsits bancaris. Gonzàlez ha afirmat que el Govern segueix insistint que la partida de la paga extra del 2014 està condicionada a l'aprovació de l'impost compartit de les taxes sobre el dipòsits bancaris i al percentatge que finalment es determini per part del govern espanyol.
Gonzàlez ha explicat que el conseller Mas-Colell ha manifestat la possibilitat que en el pròxim Consell de Política Fiscal i Financera que es podria celebrar el 18 pròxim s'arribi a un acord sobre el tema, la qual cosa permetria saber la xifra que finalment es recaptaria a Catalunya per aquest impost. Els sindicats demanen al Govern que defineixi prioritats dins del mateix pressupost de la Generalitat per evitar una nova retallada de la paga extra, que seria la tercera consecutiva per al personal públic de Catalunya.
Lluís Blanco de la IAC ha insistit que per evitar la retirada de la paga extra dels empleats públics el Govern podria incrementar els gravàmens de l'Impost de Successions per poder recaptar més diners o també ''renegociar'' els lloguers dels edificis que actualment ocupa la Generalitat i que s'han venut recentment a fons immobiliari. Blanco ha dit que no pot ser que mentre els lloguers en general baixant, el Govern no negociï a la baixa aquests lloguers i permet períodes d'amortització per la compra d'immobles de 10 anys.
"Els més castigats"
Xavier Casas, de la UGT, ha explicat que en la reunió els sindicats han demanat ''concreció'' perquè s'està en la part final del tancament del pressupost. Casas ha afegit que els treballadors públics catalans són ''els més castigats de tot l'estat espanyol'' i per això els representants laborals volen arribar a acords. Gonzàlez ha explicat que de moment no hi ha previstes noves mobilitzacions perquè s'està en fase de negociació, però que el temps per tancar un acord està limitat a la negociació parlamentària dels pressupostos que podria finalitzar en un termini de menys de 10 dies. El representant de CCOO ha donat per segura una reunió de la mesa de funció pública abans del 19 de desembre. Amb tot, fonts de la vicepresidència del Govern veuen ''difícil'' que es pugui produir una nova reunió amb els sindicats abans del 19 de desembre.
Les mateixes fonts han destacat que per part del Govern es manté el ''compromís'' què la recaptació que s'obtingui en concepte de l'impost sobre els dipòsits bancaris anirà íntegrament a reduir l'impacte de la decisió d'eliminar la paga extra dels funcionaris per al 2014. Tot i això, demana esperar a la decisió que finalment prengui el govern espanyol en relació amb aquest impost: si el comparteix o no amb les comunitats autònomes i quin percentatge aplica.