Mercat laboral
Economia25/04/2022

Els sindicats eleven el to abans de la manifestació de l'1 de maig

La UGT i CCOO alerten que si no s'apugen els sous es produiran conflictes laborals

BarcelonaLa manifestació d'aquest 1 de maig és una de les més esperades després de dos anys aigualida a causa de la pandèmia. La convocatòria es produeix en un context especialment complicat, tal com han recordat aquest dilluns els dos sindicats majoritaris que organitzen la mobilització, la UGT i CCOO. En només una dècada, han insistit, s'han produït tres crisis econòmiques: la financera, la sanitària i, ara, la dels preus agreujada per l'atac rus a Ucraïna. Enmig d'aquesta tempesta perfecta, la UGT i CCOO han avisat que si no s'incrementen els salaris i es frena la pujada de preus, hi haurà "conflictivitat laboral". Alhora, han tornat a reclamar al Govern que incrementi l'índex de suficiència de Catalunya i creï ajudes directes de 300 euros per a les rendes que estan per sota del salari mínim interprofessional (SMI), que aquest 2022 és de 1.000 euros.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Precisament la reivindicació de l'1 de maig, Dia Internacional dels Treballadors, portarà com a lema "La solució: augmentar salaris, contenir preus, posar fi a les desigualtats". El secretari general de la UGT, Camil Ros, i el de CCOO, Javier Pacheco, han insistit durant la seva presentació que cal adaptar els salaris a la inflació i en aquest sentit han criticat "l'immobilisme" de la patronal respecte al pacte de rendes. Ros ha recordat que en l'acord no només cal tractar l'increment dels sous, sinó també una participació de les administracions per poder parlar de fiscalitat, entre altres qüestions. "Comença a haver-hi conflictivitat en alguns sectors i anirà a més", ha afegit el secretari general de la UGT, mentre que Pacheco ha afegit que el que s'està discutint al Congrés "està molt lluny d'un pacte de rendes".

Cargando
No hay anuncios

Tot i així, els portaveus sindicals també han fet la interpretació amable de la mobilització d'aquest diumenge assegurant que serà una jornada de celebració per la millora de les condicions laborals respecte a les de fa un any, gràcies a l'aprovació de la nova reforma laboral, l'acord sobre l'augment de les pensions o la pujada de l'SMI.

Cargando
No hay anuncios

Tant Ros com el secretari general de CCOO, Javier Pacheco, han incidit en les conseqüències positives que s'han fet visibles de la nova reforma laboral i que es tradueixen en un augment dels contractes indefinits respecte al 2019. "És un canvi radical de la cultura de la temporalitat", ha assegurat Pacheco, que ha fet una crida a les administracions perquè posin tots els seus recursos a la Inspecció de Treball per aplicar les noves normatives.

Pel que fa a la pujada de salaris, Pacheco ha alertat tant el govern espanyol com el català que no "caiguin en la trampa" de donar ajudes ràpides i fàcils a les empreses sense que vagin condicionades a la millora del poder adquisitiu dels seus treballadors.

Cargando
No hay anuncios

En la mateixa línia han anat els discursos a Madrid, on els dos secretaris generals de la UGT i CCOO, Pepe Álvarez i Unai Sordo, respectivament, s'han mostrat especialment crítics amb la patronal CEOE, a qui han demanat que s'assegui a negociar un acord de pujades salarials i clàusules que garanteixin el poder adquisitiu dels treballadors. "Denunciem les actituds de les organitzacions empresarials que intenten que tots els increments de preus vagin a l'esquena dels treballadors", ha criticat Sordo.

Crítiques a Garamendi

Álvarez també ha titllat "d'escàndol" les declaracions que va fer el divendres passat el president de la CEOE, Antonio Garamendi, que va demanar que s'introduís un factor de sostenibilitat que contraresti la vinculació de l'augment de les pensions a l'IPC. Garamendi ho va argumentar assegurant que si s'augmenten, el que puja l'IPC mitjà pot "portar a la ruïna" el sistema. El secretari general de la UGT ha recordat al dirigent patronal que la proposta és contradictòria "amb el que es va votar a la comissió del Pacte de Toledo".