Laboral

Els sindicats denuncien que Glovo adjudica les comandes als repartidors que accepten cobrar menys

La plataforma ha reformulat el seu sistema coincidint amb la 'llei rider', però nega preferències segons les tarifes

Una treballadora de Glovo repartint una comanda.
16/08/2021
2 min

BarcelonaEl sector del repartiment a domicili continua revoltat. Quatre dies després que entrés en vigor la llei que prohibeix a les plataformes operar amb treballadors autònoms, els riders de Glovo ho continuen sent. L'empresa ja havia explicat que contractaria només el 20% de la gent que treballa amb ells i que la resta continuarien sent autònoms amb un nou model “inèdit”. D'aquest model se'n sap poc: diversos repartidors han explicat a l'ARA que ja no cal tenir molts punts per poder treballar en les hores de més activitat, i que a canvi l'empresa ha baixat la remuneració per cada comanda. Però no és només això: segons han denunciat aquest dilluns els sindicats, el nou modus operandi dins de Glovo adjudica més comandes al repartidor que accepti treballar per menys diners.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A l'accedir a l'aplicació, ara els repartidors tenen un multiplicador, un sistema que els obliga a triar per quan volen multiplicar la tarifa base de la comanda. El ventall va dels 70 cèntims als 1,3 euros. “La gent que està portant les comandes són els que posen aquest multiplicador a mínims, cosa que vol dir que estan cobrant menys d'un euro per un encàrrec”, resumeix Carmen Juares, secretària de noves realitats de treball de CCOO de Catalunya. “Tenim gent que des del dia 12 d'agost posa el multiplicador a 1,3 euros i no rep cap comanda, només en reben els que accepten treballar cobrant una misèria, i això només ho fa la gent que té una situació molt desesperada”, lamenta. 

Però la plataforma ho nega. Des de Glovo s'addueix que les dades no els indiquen que hi hagi un ús preferent d'un multiplicador en concret. L'únic que admeten haver detectat és una reducció en la demanda per part dels usuaris, però confien que aquesta tendència es vagi corregint a partir de la setmana que ve, quan s'espera una reactivació de l'activitat per la represa després de les vacances.

Repartidors autònoms i protesta

La qüestió és que els problemes amb els sindicats van molt més enllà del multiplicador. L'empresa –afirma Juares– “està fent quedades amb treballadors dient que aquests canvis els fa per complir amb la llei: trasllada la responsabilitat a una llei que ni tan sols està complint”, acusa. Perquè, en el fons, la queixa prioritària dels sindicats que s'arrossega abans i tot que la llei rider entrés en vigor és que Glovo ni tan sols amagui que pretén seguir treballant amb autònoms.

Aquest dilluns més d'un centenar de riders s'han concentrat davant la seu de Glovo, situada al barri del Poblenou de Barcelona, en contra del nou model que ha posat en marxa l'empresa després d'entrar en vigor de la llei rider

stats