INDÚSTRIA

Simon retalla sous fins a un 25% a Girona

El fabricant de material elèctric garanteix el futur de la plantilla a Riudellots de la Selva fins al 2016

ORIGEN  Imatge de la seu de Simon  a Olot, el municipi on va néixer aquesta companyia  de material elèctric.
Elena Freixa
26/10/2013
3 min

Barcelona.Simon se suma a les indústries que han aplicat a Catalunya una rebaixa de sous a canvi de garantir el futur de les seves fàbriques, en aquest cas a Girona. En el cas d'aquest fabricant de material elèctric i il·luminació d'origen olotí, empresa i sindicats van segellar un pacte de reducció salarial d'entre un 7% i un 25% que ha de garantir el futur de les instal·lacions productives de Riudellots de la Selva, on treballen unes 120 persones. El director general del grup Simon, Xavier Torra, assegura que, si no s'hagués arribat a un acord, l'alternativa era un tancament, lent però segur, de les instal·lacions. "Seria la crònica d'una mort anunciada, ja ens ha passat en altres centres", va explicar Torra a l'ARA. Els costos de la planta, que fabrica petit material elèctric, s'havien disparat massa per ser competitiva i les diferències salarials amb la fàbrica del grup a Martorelles superaven el 20%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A canvi de la rebaixa de sous, el grup va garantir el futur de tota la plantilla almenys fins al 2016, van corroborar a l'ARA fonts del comitè d'empresa. El pacte, que es començarà a aplicar l'any que ve, també preveu que en casos de baixada de les comandes, com ara, els treballadors cobrin el 100% del sou tot i estar afectats per un expedient de regulació d'ocupació (ERO) temporal. Les converses entre Simon i els sindicats van arrencar a l'estiu, quan la companyia va dir que no podria fer més inversions ni garantir el futur del centre si no es reduïen els sous un 30%.

Els ajustos que ha fet Simon a Catalunya i al conjunt de l'Estat els últims anys no han estat menors. El vincle de la seva activitat amb la construcció ha obligat a reduir a la meitat la plantilla, que el 2007 superava les 1.600 persones. En aquest període s'han tancat algunes fàbriques, com una d'il·luminació a Barcelona, on la plantilla es va negar a una rebaixa de sous, o una altra a Castellbisbal. La retallada ha anat en la línia del que ha passat al sector, que ha patit una caiguda de les vendes. L'empresa facturava més de 200 milions a Espanya fa sis anys i aquest any preveu uns ingressos d'entre 85 i 90 milions. Gràcies als mercats exteriors, però, en els quals s'ha anat bolcant cada cop més, el grup Simon ha aconseguit mantenir la seva facturació global, que voreja els 300 milions d'euros. Segons Torra, el mercat elèctric a Espanya encara caurà aquest any -des del gener ha baixat un 10%- i es començarà a estabilitzar durant el 2014.

La Xina, primer mercat el 2015

Les vendes de Simon van fer un tomb el 2011, quan per primer cop la facturació als mercats internacionals va ser superior a les vendes del grup a Espanya. Ara, el 65% dels ingressos vénen de fora. Espanya continua sent el primer mercat, però per poc temps. Si no hi ha grans sorpreses, la Xina farà el sorpasso i es convertirà en el principal mercat de Simon d'aquí dos anys.

A més de fabricació i venda, Simon té al gegant asiàtic un dels seus tres centres de R+D (els altres són a Catalunya i a Polònia). Després de 15 anys a la Xina, l'empresa ja hi treballa en solitari, sense el soci amb qui es va aliar inicialment. Torra confia a mantenir un fort creixement tot i l'amenaça de les còpies: "Ja hem après que hem de córrer més que la competència".

El pla d'expansió internacional és ambiciós. Es concentra al Pròxim Orient, on les revoltes a Egipte mantenen aturat el projecte per aterrar-hi, i a l'Amèrica Llatina. Simon explora mercats com Colòmbia i ultima l'entrada en algun altre país per començar a vendre els seus productes. En tots els casos, el fabricant no tanca la porta a implantar-hi també una fàbrica si es donen les condicions de mercat adequades.

stats