La signatura d'hipoteques modera la caiguda al juny

Es van signar un 17% menys de préstecs hipotecaris d'habitatges respecte fa un any

Anunci d'hipoteques en una entitat bancària, en una imatge d'arxiu
Pau Rumbo
28/08/2020
3 min

BarcelonaAl juny va acabar l'estat d'alarma i molts indicadors econòmics van començar una moderada recuperació. Les caigudes es van frenar i la macroeconomia semblava reaccionar al retorn de la gent als carrers i als llocs de treball. Això sí, els gràfics seguien apuntant cap avall. I amb percentatges importants. Com llegir les dades, doncs? Depèn de si es miren amb les ulleres de l'optimisme o del pessimisme. Un exemple d'aquesta ambivalència és la signatura d'hipoteques: el juny se'n van constituir unes 5.200, la xifra més baixa en termes absoluts des del setembre del 2019, fins i tot inferior a les dels mesos en què va estar vigent el confinament. El vessant positiu és que les comparatives amb l'any anterior comencen a quedar millor parades. Només pel que fa a habitatges, a Catalunya es van signar unes 4.100 hipoteques, un 17% menys que el juny de 2019. El maig, la caiguda interanual havia estat del 29%.

La signatura d'hipoteques modera la caiguda al juny

"Els resultats de juny no són molt dolents; de fet, són millors del que m'esperava", confessa el catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra José García Montalvo. Tot i que juny va representar el quart mes consecutiu d'enfonsament percentual del mercat, els percentatges es van relaxar, segons les dades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Montalvo explica que la xifra hagués pogut ser molt pitjor, perquè, amb tota probabilitat, el mes de juny han "emergit" gran part de les hipoteques dels pisos visitats abans de la pandèmia. Si les arres es van pagar el febrer o el març, els compradors hauran buscat telemàticament la hipoteca durant el confinament i ara apareixen a les estadístiques. L'optimisme de Montalvo el corrobora el fet que, si comparem el primer semestre de 2019 amb el de 2020, la caiguda en la constitució d'hipoteques d'habitatges no és tan pronunciada: és del 7% a Catalunya, mentre que a Espanya és lleugerament superior, del 8,4%.

Si ens fixem en les dades únicament de juny, però, la tendència favorable a Catalunya es reverteix. La baixada del mercat d'habitatges català va ser cinc punts més forta que en el conjunt de l'Estat. Què va passar? Per què Catalunya va arribar forta a la pandèmia, en termes de mercat hipotecari, i n'ha sortit debilitada? Montalvo apunta, com a hipòtesi, que els compradors d'àrees amb els preus alts, com la ciutat de Barcelona, poden haver mostrat un plus de prudència durant la pandèmia o, fins i tot, paralitzar les adquisicions. Per altra banda, en una tendència que els experts observen des de fa mesos, els inversors semblen haver abandonat el mercat immobiliari, tornant a valors en alça com les borses, que estan responent bé a les injeccions de liquiditat al sistema practicades pels bancs centrals. Aquesta també és una tendència vàlida, sobretot, per les grans ciutats, que és on actuen els inversors.

L'altra corrent de fons imprescindible per entendre les fluctuacions del mercat hipotecari és la frenada global en les compravendes d'habitatges observada els últims anys. Montalvo defensa que part de la frenada global hagués succeït amb o sense covid. "El mercat estava molt al límit i començava a decaure", explica el catedràtic de la UPF.

Hipoteques per més import

A diferència de Catalunya, al conjunt d'Espanya es van signar més hipoteques al juny que al maig en termes absoluts, situant la caiguda anual en un 12,7%. Al País Basc és on més hipoteques es van constituir per cada 100.000 habitants (128) mentre que a Catalunya la xifra va ser de 54.

El valor mitjà de les hipoteques va pujar al juny. Només per als habitatges, va situar-se en 160.000 euros a Catalunya i 131.000 en el conjunt d'Espanya. En el cas català, la xifra va ser un 9,2% superior a la del mes anterior i un 8,8% més alta que el mateix mes de l'any anterior. En tots dos casos, les pujades són més fortes que la mitjana espanyola.

El tipus d'interès mitjà es va mantenir al mateix nivell que els últims mesos, al 2,49% per a habitatges i la durada mitjana de les hipoteques va ser de 24 anys. La meitat dels crèdits es concedeixen a tipus fix i l'altra meitat a tipus variable.

El sector espera la recuperació

El col·legi oficial d'APIs d'Espanya s'agafa a la moderació de la caiguda a nivell estatal per entendre les dades com una "recuperació del mercat i adaptació a la nova normalitat", en paraules de Lola Alcover, secretària de l'entitat.

Menys optimista és el director d'estudis del portal immobiliari Pisos.com, Ferran Font, que opina que les dades "segueixen mostrant les conseqüències del covid-19 també en el mes del desconfinament", i que "segueixen registrant caigudes importants si bé són una mica més positives que el mes anterior".

Des del portal Fotocasa, la directora de comunicació, Anaïs López, confia que "potser en pocs mesos puguem tornar a les dades registrades abans de la pandèmia".

stats