Sherpa Capital compra el celler del presumpte frau del vi amb DO
El fons s’estrena en el sector vitivinícola amb les instal·lacions de Reserva de la Tierra
BarcelonaEl fons d’inversió Sherpa Capital ha comprat la unitat productiva de Reserva de la Tierra, l’empresa que es troba immersa en un procés judicial pel presumpte frau amb el vi, que hauria fet passar com si fos de denominació d’origen sense ser-ho, i en el qual s’han vist afectades cinc DO catalanes. Sherpa Capital s’introdueix així per primer cop en el sector vitivinícola i, a través d’un comunicat, detalla que busca "impulsar i consolidar el segment mitjà del vi espanyol" destinat als supermercats i a l’exportació, el mateix focus que tenia Reserva de la Tierra amb el vi que comercialitzava.
L’operació ha comptat amb l’assessorament de Cuatrecasas i s’ha fet efectiva després que Sherpa Capital hagi presentat la millor oferta per Reserva de la Tierra, que estava en concurs de creditors. Fonts de Sherpa Capital consultades per l’ARA han manifestat que respectaran les decisions que prengui el jutge vinculades al presumpte frau, si bé han precisat que "Sherpa Capital no té ni tindrà cap tipus de relació amb aquest procés judicial", atès que ha comprat les instal·lacions, com les d’elaboració o embotellament del vi, i no la companyia en si mateixa. "Els problemes judicials que pugui tenir aquesta firma [Reserva de la Tierra] anteriors a la nostra adquisició són quelcom aliè a Sherpa Capital", han afirmat.
Segons el fons d’inversió, els actius de Reserva de la Tierra "tenen una sòlida base i un significatiu potencial de creixement". Per això espera treure partit del valor de la companyia amb el reforç de l’equip –vol mantenir un gran nombre dels llocs de treball de l’anterior etapa– i la "maximització de totes les oportunitats que ofereix el model de negoci" de Reserva de la Tierra. En una primera fase, Sherpa Capital preveu centrar-se en la recuperació de les xifres de Reserva de la Tierra i el seu creixement en mercats estratègics (Espanya, els Estats Units i la Xina).
Entre els plans de Sherpa Capital figura tornar a elaborar vi de denominacions d’origen catalanes, així com crear una plataforma empresarial capaç de cobrir les necessitats dels grans supermercats. El fons recorda que l’atomització del sector vitivinícola espanyol provoca que els supermercats "tinguin problemes per trobar proveïdors únics que siguin capaços de satisfer una elevada demanda de les diferents varietats i denominacions d’origen espanyoles amb la qualitat necessària". Afegeix que el vi espanyol està en fase d’expansió en el mercat internacional, un context que "ofereix grans oportunitats".
Per la seva banda, Reserva de la Tierra ha declinat fer declaracions. Mentrestant, el procés judicial avança. El jutjat d'instrucció número 3 de Reus (Baix Camp) ha citat a declarar per al 21 i el 22 de setembre sis responsables d’aquesta empresa investigats pel presumpte frau, que afecta les denominacions d’origen Terra Alta, Tarragona, Catalunya, Montsant i DOQ Priorat.