La fi del confinament comarcal omple el turisme rural de Girona i el Pirineu de Lleida
Barcelona i la Costa Daurada, que depenen més del turisme internacional, no preveuen recuperar-se abans de l'estiu
Girona/TarragonaCatalunya s’enfronta a la segona Setmana Santa de la pandèmia pràcticament sense turisme estranger i amb el sector al límit després d’un any de grans restriccions a la mobilitat, però amb l’esperança d’anar-se recuperant en els propers mesos. Els hotels de Barcelona i Tarragona, especialment a les zones de costa, donen per perduda la Setmana Santa i ja tenen la mirada posada a l’estiu, quan s’espera que el turisme es comenci a recuperar, tot i que la normalitat no s’espera almenys fins al 2022.
L’altra cara de la moneda és el turisme rural, que encara amb optimisme la Setmana Santa arreu de Catalunya, igual que les comarques de Girona i el Pirineu de Lleida, que inicien les vacances de Pasqua amb una ocupació elevada. L’aixecament del tancament perimetral comarcal ha disparat les reserves d’última hora i ha donat aire a un sector molt castigat per la pandèmia. La Setmana Santa podria ser el punt d’inflexió que el sector estava esperant.
El turisme rural a la Catalunya Central espera una ocupació del 90%, mentre que els establiments turístics del Pirineu de Lleida preveuen una ocupació mitjana del 85% entre Dijous Sant i Dilluns de Pasqua. Els allotjaments propers a les pistes d’esquí lleidatanes fregaran la plena ocupació els festius.
Any “catastròfic”
L’aturada del turisme internacional afecta sobretot Barcelona i la Costa Daurada. “Ha estat un any catastròfic”, reconeix el director general del Gremi d’Hotels de Barcelona, Manel Casals. A la capital catalana segueixen tancats tres de cada quatre hotels, i per Setmana Santa la baixa ocupació dels establiments oberts augmentarà molt lleugerament. “La nostra perspectiva és començar a recuperar a poc a poc el turisme de cara a l’estiu”, apunta Casals.
A la costa de Barcelona, molts hotels continuen tancats. I els que estan oberts han hagut de rebaixar preus. “Depenem molt del turisme estranger i si no ens n'arriba estem perduts”, lamenta el president del Gremi d’Hostaleria del Maresme, Jordi Noguera. Al Garraf, on abans de la pandèmia era difícil trobar una habitació per Setmana Santa, només el 60% dels hotels estan oberts, amb una ocupació al voltant del 70% els propers dies.
Bones perspectives a Girona
Després d’un any atípic, a les comarques de Girona el sector turístic encara amb bones perspectives la Setmana Santa i deixa enrere mesos de sequera. Al Pirineu tenen més d’un 90% de les places reservades i a la Costa Brava oscil·len entre el 60% i el 80%, tot i que hi ha molts establiments que no han obert.
Les cases rurals del Ripollès i la Cerdanya són, segurament, les que faran més calaix: superen el 90% d’ocupació el primer cap de setmana, i tenen pràcticament ple entre l’1 i el 5 d’abril; segons dades del vicepresident de l’Associació Cases Rurals Girona - Costa Brava i Pirineu, Ferran Miquel. “A la Cerdanya i el Ripollès van estar des d’abans de Nadal i la setmana passada sense poder treballar; esperem ara poder compensar-ho. I es nota que la gent té ganes de sortir: moltes cases es van omplir el mateix dilluns que es va permetre la mobilitat entre comarques”, indica Miquel.
Pel que fa als hotels, la Federació d’Hostaleria de les comarques de Girona concreta que tenen entre el 80% i el 95% de les habitacions reservades als hotels de les poblacions de muntanya, però a Girona ciutat i rodalia baixa fins al 66%. I al litoral hi ha molta diferència segons la zona: a l’Alt Empordà i a la Costa Brava Centre tenen entre el 60% i el 80% de les places reservades, mentre que als establiments del sud les ocupacions són molt “incertes i testimonials –segons la Federació– ja que necessiten de l’arribada de turistes provinents d’altres països”. De fet, l’entitat calcula que al sud de la Costa Brava només hi haurà un 10% dels hotels en funcionament. Una dada que contrasta amb l’Alt Empordà, on obriran el 100%.
La Costa Daura, sota mínims
La Costa Daurada, el nucli dur turístic de Tarragona amb les seves 157.254 places d’un total de 171.640, encara la Setmana Santa sense Port Aventura, sense els grans esdeveniments esportius –el 2019 van suposar més de 30.000 visitants– i sense el bastió del fidel turista estatal, sobretot del País Basc, Navarra i Aragó. Tot queda, doncs, en mans del mercat català i, com sempre, de si fa bon temps. “Ja és un principi: l’any passat va ser zero”, diu un esperançat Jaume Orteu, president de l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-la Pineda.
L’organisme concentra el 75% de les places hoteleres. Prop de la meitat estan tancats des de l’octubre del 2019 i així seguiran per Setmana Santa. A tot estirar, obriran un 15%. En canvi, obriran un 80% dels 54 càmpings, tot i que els més grans continuaran tancats o obriran només part de les instal·lacions. Per la seva banda, els apartaments estaran disponibles al 50%, amb unes 2.500 places disponibles, segons les dades de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT).
La presidenta de la FEHT, Berta Cabré, preveu que l’ocupació serà d'entre el 30% i el 60% a la costa, però que a l’interior i a les Terres de l’Ebre la forquilla es pot elevar entre el 60% i el 85% perquè són establiments amb menys capacitat. La Setmana Santa, si més no, és una arrencada, per fluixa que sigui, cap a la represa de l’activitat d’un sector que suposa el 25,7% del PIB i que va deixar de facturar 4.500 milions d’euros l’any passat.