Set de cada deu empreses preveuen apujar els salaris aquest any
Un 48% eleven els sous segons el que marca el conveni i un 22% ho fan per sobre, segons Randstad
BarcelonaEls salaris recuperen el pols, tot i que ho fan a un ritme lent. La radiografia actual del sector empresarial diu que un 68% de les empreses espanyoles han augmentat les retribucions als seus treballadors aquest any o preveuen fer-ho en els mesos que queden del 2016. Ara bé, d’aquestes empreses, pràcticament la meitat (un 48%) han decidit apujar només el que marca el conveni, és a dir, al voltant d’un 1%, i només un 22% han anat una mica més enllà i han incrementat els salaris per sobre del que marca la negociació col·lectiva, segons les dades de l’últim Informe Anual de Tendències de Recursos Humans de Randstad Research. “Les empreses comencen a tenir marge per incrementar els salaris”, explica el director d’aquest centre d’estudis, Valentín Bote, i afegeix que “fa un parell d’anys les empreses tenien una altra guerra, la de salvar els mobles, els negocis i no entrar en pèrdues; ara recuperen el dinamisme”.
Però la recuperació és desigual. Encara hi ha un terç de les empreses que, després de la llarga crisi, s’hi resisteixen i mantenen que no faran cap millora en els salaris dels seus treballadors. En aquesta decisió hi intervenen molts factors, però segons l’estudi de Randstad, hi té molt a veure l’àmbit de negoci i la mida de la companyia: les que treballen a escala local i autonòmica són les que menys apugen els sous. En canvi, un 47% de les empreses amb presència a tot l’Estat o a l’estranger han apujat les retribucions, deu punts més que les d’àmbit més reduït. Les dades de l’enquesta no en reflecteixen els motius, però per al director de Randstad Research hi ha una conclusió clara: “Podem deduir que la recuperació és deu, en bona part, a la capacitat exportadora; les empreses que tenen més accés a l’entorn internacional poden permetre’s apujar els sous abans que les locals”, explica Bote. De fet, entre les empreses més locals, un 7% encara ha fet retallades aquest any.
La referència: els convenis
Darrerament, diversos organismes internacionals, com el Banc Central Europeu o el Fons Monetari Internacional -els mateixos que van impulsar les polítiques d’austeritat-, estan demanant augments salarials: creuen que és l’última bala per fer que el consum es recuperi. Aquest dijous, els agents socials tornaran a seure per pactar l’increment als convenis de l’any que ve. Hi ha consens que la situació, a poc a poc, millora i que -tal com va passar amb les retallades- s’hauria de repercutir sobre els treballadors. “El millor és vincular l’augment de sou a la productivitat”, opina el director del Randstad Research.
El debat és sobre la quantitat d’aquesta pujada salarial: els sindicats prenen com a punt de partida el topall pactat per al 2016 (+1,5%), però els empresaris diuen que la realitat al carrer, tal com avala l’informe de Randstad, és que els sous pugen al voltant d’un 1%. Bote, però, creu que és un bon ritme: “Permet recuperar poder adquisitiu als treballadors perquè ara els preus estan en negatiu -argumenta-. No crec que la negociació col·lectiva es desviï gaire del que ja està pactat; els agents socials han entès que cal estabilitat, és a dir, que cal apujar els salaris però sense que això provoqui problemes a les empreses”.
LES CLAUS
1. Estan creixent, realment, els salaris?
La recuperació econòmica ha fet que les empreses vagin millorant els resultats. Algunes han començat a repercutir-ho sobre els salaris, sobretot aquelles que estan subjectes a sectors amb convenis col·lectius. L’últim informe de Randstad Research indica que set de cada deu empreses té previst apujar el salari aquest any, i la majoria ho faran al voltant d’un 1%, el mateix ritme que marquen les pujades salarials mitjanes dels convenis col·lectius d’aquest any.
2. Hi ha més contractes?
La creació d’ocupació revifa, segons les dades oficials i també segons l’enquesta empresarial de Randstad, que diu que un 62% de les empreses espanyoles tancaran l’any ampliant plantilla.
3. Quins sectors són els que generen més feina?
Les empreses d’informàtica (85%), les consultores (78%) i les del sector de l’hosteleria (76%) són les que han incorporat més treballadors aquest any, segons l’informe anual de Randstad. La tendència, però, és la mateixa que detecta el ministeri de Treball: la majoria de contractes nous són temporals.
4. Què passarà a partir d’ara amb els salaris?
Aquesta setmana el govern espanyol, els sindicats i la patronal es tornen a reunir a Madrid per arribar a un acord en la negociació col·lectiva. Encara no hi ha xifres sobre la taula, però els sindicats volen impedir que els treballadors perdin poder adquisitiu, és a dir, volen que els salaris pugin més que els preus. Per això treballen amb l’1,2%, que és la inflació prevista. A Catalunya, l’acord interprofessional-que s’ha de pactar aquesta tardor- pot comprometre’s a millorar l’acord espanyol.