Laboral
Economia21/06/2022

Els serveis d'ocupació seran "més personalitzats" i ampliaran els col·lectius prioritaris

El consell de ministres aprova en segona volta la llei d'ocupació, que ara comença el seu tràmit parlamentari

MADRIDMés orientació, intermediació, formació i assessorament. Aquest un dels eixos vertebradors de l’avantprojecte de llei d’ocupació que el consell de ministres ha aprovat aquest dimarts en segona volta per començar ara el seu tràmit parlamentari. La norma, impulsada pel ministeri de Treball sota la batuta de Yolanda Díaz, i que es va presentar per primer cop el desembre de l'any passat, busca millorar la inserció de les persones que busquen feina i blindar els seus drets quan accedeixen als serveis públics d’ocupació.

Un nou SEPE

D'una banda, la normativa redissenya la gestió de les polítiques d’ocupació a través de la transformació total del SEPE, l’actual Servei Públic d’Ocupació Estatal, en una Agència Espanyola d’Ocupació.

Cargando
No hay anuncios

La nova norma recull la creació d’una “cartera comuna de serveis” que podran oferir tant la nova Agència Espanyola d’Ocupació com les comunitats autònomes i els ajuntaments a través dels seus propis serveis d’ocupació, com una mena d'Infojobs. Aquesta cartera inclourà millores en l'orientació, la intermediació, la formació i l'assessorament.

Més autonomia

L’Agència Espanyola d’Ocupació, que substituirà el SEPE, tindrà més recursos i autonomia, ha detallat Díaz. El salt, però, serà "pacífic i ordenat”, apuntaven des del ministeri de Treball. A través d’aquesta agència s’estructurarà aquesta plataforma única amb l’objectiu d’agrupar totes les vacants de feina del territori, també les que depenen d’agències privades. De fet, una de les novetats principals és que les empreses privades estaran obligades a comunicar al nou SEPE si tenen ofertes de feina disponibles.

Cargando
No hay anuncios

La governança d’aquest nou sistema serà compartida entre la Conferència Sectorial d’Ocupació i Assumptes Laborals i un Consell del Sistema Estatal d’Ocupació on estaran representats sindicats i patronals, a més de les administracions autonòmiques i locals. Ara bé, finalment els ajuntaments tindran un paper com a "agent col·laborador" i el pes recaurà en les comunitats autònomes.

Perfils de treballadors més concrets

Durant l'assessorament es volen crear perfils individualitzats de les persones en els quals es tingui en compte la situació familiar, l'àmbit territorial, si són o no d'un col·lectiu prioritari, entre d'altres, per poder oferir ofertes de feina adequades i que garanteixin la requalificació. A més, els serveis públics d'atenció hauran d'informar de totes les mesures, "siguin o no estatals", que puguin afavorir els treballadors, ha dit Díaz. Des del ministeri es defensa que això també es traduirà en una millora de les polítiques actives d’ocupació, com les formacions subvencionades amb diners públics per a la requalificació d’un treballador que s’ofereixen en aquests casos.

Cargando
No hay anuncios

També es reforçarà l'orientació i la formació als treballadors autònoms i emprenedors. En concret, la norma preveu més formació per a aquests col·lectius i també assessorament a través d'auditories de viabilitat a l'hora d'impulsar un projecte o finançar-lo.

Tutor personalitzat

A tot aquest procediment s’hi afegeix la figura d’un “tutor personalitzat”, també anomenat "orientador". A més, per "millorar l'ocupació" s'utilitzaran totes les dades "de manera integral" i s'establiran tres taxes: una taxa d'intermediació que serveixi per "mesurar" la qualitat de la intermediació dels serveis públics, una segona taxa d'ocupació i, per acabar, una taxa de cobertura per detectar quin ha estat el nivell de protecció social. A més, la norma vol blindar que el procés pugui tenir un canal digital i presencial del servei per a tothom. 

Cargando
No hay anuncios

Drets i transparència

La nova norma també consagrarà el principi de "no discriminació" a l'hora d'accedir al manteniment de l'ocupació, ampliant la llista de col·lectius d'atenció prioritària: per raons d’edat, sexoafectives, ètnia, etc. El ministeri està treballant de bracet amb la Seguretat Social en una mena de "llibre" on s'aglutinin tots aquests col·lectius prioritaris. Díaz ha destacat el col·lectiu LGTBI, trans, joves i, en particular, els majors de 45 anys, cosa que redueix l'edat fins ara fixada en la població adulta.

Cargando
No hay anuncios

Per poder dur a terme tot això s'utilitzarà la intel·ligència artificial. Díaz ha detallat que encara estan treballant en l'algoritme i que quan estigui elaborat el faran públic.

Tot plegat, però, implicarà un reforç de la plantilla d'aquests serveis, per bé que no s'ha concretat una xifra de treballadors. Amb tot, el compromís que ha entomat el govern espanyol amb la Unió Europea és tenir 7.000 orientadors per cada milió de persones l’any 2024.

Cargando
No hay anuncios

300 milions per a la formació

El consell de ministres d'aquest dimarts també ha aprovat la convocatòria de subvencions públiques per un import de 300 milions d'euros per a l'execució de programes de formació d'àmbit estatal, dirigits particularment a treballadors ocupats. Del total de diners, 75 milions corresponen a l'exercici actual, 105 milions s'invertiran el 2023 i 120 milions el 2024.

Cargando
No hay anuncios

Estratègia del treball autònom

Finalment, el govern també ha aprovat l'Estratègia Nacional d'Impuls al Treball Autònom (Endita) per al període 2022-2027 que engloba diferents línies d'actuació. Aquesta iniciativa, negociada amb les principals organitzacions de treballadors autònoms, inclourà un pla d'emprenedoria amb assessorament i microcrèdits per als autònoms, polítiques actives d'ocupació, auditories de viabilitat i l'impuls de la digitalització del treball autònom a través de la formació.